Przepis na tradycyjny rosół z kury jest prosty do wykonania, a sama zupa jest niemal obowiązkowa na jesiennych stołach w Polsce. Pyszny rosół skutecznie wzmacnia odporność i jest polskim sposobem na każde przeziębienie.
Składniki
- Kura (1 kg)
- Makaron (200 g)
- Cebula (1 sztuka)
- Marchewka (2 sztuki)
- Rosół z kury przyprawa (2 sztuki)
- Natka pietruszki (1 pęczek)
- Korzeń pietruszki (1 sztuka)
- Por (1 sztuka)
- Seler (1 sztuka)
- Ziele angielskie (2 sztuki)
- Liść laurowy (2 sztuki)
Przygotowanie
Na początek myjemy mięso, przekładamy je do garnka i zalewamy ok. 2 litrami zimnej wody. Pod garnkiem nastawiamy mały ogień i powoli doprowadzamy do wrzenia. Co jakiś czas zbieramy łyżką powstającą pianę. W tym czasie myjemy i obieramy wszystkie warzywa.
Cebulę kroimy na pół i delikatnie przypalamy na patelni. Do gotującego się wywaru dodajemy warzywa (w całości, ewentualnie przekrojone na pół) oraz przyprawy i 2 kostki rosołowe. Całość gotujemy na małym ogniu przez ok. 3 godziny. Następnie odstawiamy garnek na 20 minut do przestudzenia. Rosół odcedzamy przez gęste sitko.
Wyjęte z wywaru warzywa kroimy w drobną kostkę, a mięso tniemy (lub rozrywamy) na małe kawałki. Siekamy natkę pietruszki, a makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzony makaron oraz warzywa i mięso przekładamy do wywaru. Rosół z kury przyozdabiamy natką pietruszki. Po rozlaniu zupy na talerze można przyprawić ją odrobiną soli i pieprzu.