Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Śledzie po skandynawsku

Przepis na śledzie po skandynawsku

Śledzie po skandynawsku są bardzo proste do przygotowania, a przy tym są niezwykle zdrowe. Warto przygotowywać je jesienią oraz zimą, aby wzmocnić swoją odporność i jednocześnie zadbać o wyśmienity posiłek dla całej rodziny. Przepis na śledzie po skandynawsku sprawdzi się również w okresie świątecznym, ze względu na obecność przypraw korzennych.

Składniki

  • Płaty śledziowe (6 sztuk)
  • Czerwona cebula (2 sztuki)
  • Kolendra (1 łyżeczka)
  • Gorczyca (1 łyżeczka)
  • Kolorowy pieprz (1 łyżeczka)
  • Jałowiec (6 ziarenek)
  • Ziele angielskie (6 ziarenek)
  • Goździki (6 sztuk)
  • Koperek (mały pęczek)
  • Mleko (do namoczenia płatów)

Składniki na zalewkę

  • Woda (1 szklanka)
  • Cukier (½ szklanki)
  • Ocet jabłkowy (1 szklanka)

Przygotowanie

Na początek układamy płaty śledziowe w misce i zalewamy je mlekiem. Naczynie odstawiamy na ok. 4h w chłodne miejsce. W tym czasie do garnka wsypujemy cukier, a także wlewamy ocet i wodę w celu przygotowania zalewki. Wszystko gotujemy, a następnie odstawiamy do przestudzenia.

W drugim kroku filety śledziowe opłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy je w wąskie paski i odkładamy na bok. Teraz przechodzimy do cebuli, którą obieramy i kroimy w piórka, a koperek siekamy. Cebulę i koperek mieszamy z przyprawami.

Na koniec wszystko musimy ułożyć warstwami w dużym słoiku. Robimy to poprzez ułożenie pięter z cebuli, koperku, przypraw i płatów śledziowych. Piętra układamy naprzemiennie i dbamy o to, żeby w ten sposób wykorzystać wszystkie przygotowane składniki. Płaty śledziowe powinny znajdować się w środkowych warstwach. Górną i spodnią warstwę najlepiej, jeśli będzie stanowić cebula i przyprawy.

Tak przygotowany słoik ze śledziami po skandynawsku dokładnie zakręcamy i odstawiamy do lodówki na 4 dni. W tym czasie wszystkie składniki dokładnie przejdą swoim smakiem, a potrawa będzie wyborna.

Powiązane posty