Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Szybka zupa pomidorowa

Przepis na szybką zupę pomidorową

Tradycyjna zupa pomidorowa, którą można przygotować szybko, prosto i przyjemnie. Wystarczy kilka podstawowych składników i niewielka ilość czasu, żeby w niecałą godzinę przygotować obiad. Jest to znakomity sposób na wyjście z niejednej trudnej sytuacji.

Składniki:
– Kostki rosołowe z kury (2 sztuki)
– Pomidory z puszki bez skórek (400 g)
– Cebula (1 sztuka)
– Makaron (150 g)
– Natka pietruszki (1 łyżka)
– Czosnek (2 ząbki)
– Oliwa (1 łyżka)

Przygotowanie:
Ulubiony makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie go odcedzamy i odkładamy na bok. Następnie w garnku podgrzewamy oliwę, na którą przekładamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Do mieszanki dodajemy również obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie mieszamy i smażymy do zeszklenia się cebuli.

W drugim kroku do garnka dodajemy przetarte przez sito pomidory. Tak powstały wywar gotujemy przez ok. 5 minut. Następnie dolewamy do niego 1 l wody i dodajemy 2 kostki rosołowe. Zupę pomidorową gotujemy przez kolejne 10 minut. Po tym czasie na osobne talerze rozkładamy przygotowany wcześniej makaron i zalewamy go zupą, którą dodatkowo przyozdabiamy posiekaną natką pietruszki. Tak przygotowane pierwsze danie jest gotowe do podania.

Powiązane posty