Prosty posiłek, który możemy przygotować w niecałą godzinę. Faszerowane ziemniaczki są sycącym daniem, a połączenie ich z kiełbaskami w sosie curry, serem gruyere i kiszoną kapustą daje naprawdę rewelacyjny efekt.
Składniki
- Ziemniaki (4 sztuki)
- Kiełbasa w sosie curry (440 g)
- Masło (3 łyżki)
- Oliwa z oliwek (4 łyżki)
- Cebula (1 sztuka)
- Ser gruyere (100 g)
- Piwo jasne (125 ml)
- Kapusta kiszona (125 g)
- Natka pietruszki (2 łyżki)
- Sól (szczypta)
- Pieprz (2 szczypty)
Przygotowanie
Na początek włączamy piekarnik, żeby rozgrzał się do temperatury 200 oC. Następnie każdego ziemniaka przecinamy na pół (wzdłuż), a każdą powstałą połówkę polewamy odrobiną oliwy, po czym posypujemy solą i pieprzem. Teraz rozcieramy przyprawy na ziemniakach i wkładamy je do piekarnika na ok. 40 minut.
Z lekko wystudzonych ziemniaków usuwamy część miąższu. Do powstałego otworu wkładamy kiełbasę i drobno posiekaną cebulę. Teraz na drobnych oczkach tarki ścieramy ser, który również dodajemy do kiełbasy (na wierzch). Ziemniaki ponownie wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut. Tym sposobem pyszne ziemniaczki zapiekane z kiełbasą są gotowe do podania.