Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Pudding ryżowy z cynamonem

Pudding ryżowy z cynamonem

Znakomity przepis wprost ze słonecznej Hiszpanii. Przygotuj deser, który swoim smakiem zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Składniki:

  • Masło – 25 g
  • Mleko – 1 litr
  • Ryż krótkoziarnisty (np. hiszpański) – 100 g
  • Sól – mała szczypta
  • Laska cynamonu – 1 sztuka
  • Cukier – 30 g
  • Do podania: mielony cynamon

Przygotowanie

Rozpuszczamy masło w garnku. Dolewamy mleko, a następnie dodajemy sól, ryż i laskę cynamonu. Całość musimy zagotować, a następnie zmniejszyć ogień. Na małym ogniu gotujemy danie bez przykrycia przez ok. 40 minut. Pamiętamy przy tym, żeby zawartość garnka często mieszać drewnianą łyżką.

Pod koniec gotowania dodajemy cukier, który musi się całkowicie rozpuścić. Deser przekładamy do misek i posypujemy mielonym cynamonem.

Powiązane posty