Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Grzanki z awokado i jajkiem 

grzanka z jajkiem na wierzchu

Odrobina kulinarnej oryginalności nikomu jeszcze nie zaszkodziła. Jeżeli na przykład jadasz podwieczorki, to bardzo kreatywnym przepisem są grzanki z awokado i jajkiem. Danie będzie bardzo pożywne, a połączenie smaków rzeczywiście jest nietypowe. Taka białkowa przekąska zapewni Ci sporo energii, jeżeli preferujesz wieczorne treningi. 

Składniki: 

  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego 
  • 1 dojrzałe awokado 
  • 2 jajka 
  • 1 łyżka octu winnego 
  • 1 łyżeczka masła lub oliwy z oliwek 
  • sól i pieprz do smaku 
  • opcjonalne dodatki: plasterki pomidora, świeża rukola, sos chili 

Sposób przygotowania: 

Rozgrzej patelnię i dodaj trochę masła, oliwy z oliwek do smażenia lub oleju. 

Przygotowując jajka, oddziel białka od żółtek. Białka umieszczamy w osobnych miskach lub dużych kubkach. Do każdego dodajemy łyżkę octu winnego, sól i pieprz. Białka ubijamy na sztywną pianę. 

Teraz na patelni układamy kromki chleba, które powinny się lekko zrumienić. Na kromkach rozsmarowujemy dojrzałe awokado. Następnie delikatnie nakładamy piany z białek na każdą z kromek. 

Ostrożnie umieszczamy po jednym żółtku na każdej grzance. Następnie przykrywamy patelnię i zostawiamy na 4 minuty. W tym czasie białka się zetną, a żółtka będą nadal lekko płynne. 

Takie piękne grzanki z awokado i jajkiem podajemy natychmiast. Można jeszcze udekorować je opcjonalnie plasterkiem pomidora, czy też sosem chili.

Powiązane posty