Wyborny makowiec. Przepis na roladę makową wymaga dużej ilości składników i sporo czasu, ale wbrew pozorom jest on bardzo łatwy do zrealizowania. A smak gotowego dania wynagrodzi wszelkie utrudy.
Składniki na ciasto
- Mąka pszenna (450 gramów)
- Masło (150 gramów)
- Mleko (150 mililitrów)
- Żółtko jajka (6 sztuk)
- Suche drożdże (21 gramów)
- Cukier trzcinowy (5 łyżek)
- Sól (0.5 łyżeczki)
- Proszek do pieczenia (0.5 łyżeczki)
- Laska wanilii (1 sztuka)
Składniki na farsz
- Mielony mak (400 gramów)
- Cukier trzcinowy (160 gramów)
- Rodzynki (100 gramów)
- Orzechy włoskie (50 gramów)
- Miód (3 łyżki)
- Cynamon (1 łyżeczka)
- Kandyzowana skórka z pomarańczy (80 gramów)
- Białko jajka (6 sztuk)
Składniki na lukier
- Cukier puder (1 szklanka)
- Gorąca woda (4 łyżki)
Przygotowanie
Mąkę przesypujemy do miski i wzbogacamy ją o wszystkie składniki na ciasto. Pamiętamy przy tym, że masło powinno być roztopione. Całość wyrabiamy do momentu uzyskania gładkiego ciasta, z którego ulepimy sporych rozmiarów kulę. Posypujemy ją mąką i odstawiamy na bok na ok. godzinę, żeby drożdże mogły spokojnie pracować.
W tym czasie gotujemy wodę i zalewamy nią mak. Zostawiamy w misce do ostudzenia. Kiedy woda ostygnie, odsączamy mak. Dodajemy do niego wszystkie składniki na farsz (poza białkami) i bardzo dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy ubite na sztywno biała i wszystko delikatnie mieszamy.
Przygotowane wcześniej ciasto dzielimy na 3 kule podobnych rozmiarów, a piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 oC. Kulę z ciasta wałkujemy na cienki placek, który układamy na papierze do pieczenia. Smarujemy go równomiernie porcją farszu. Pamiętamy, żeby zostawić ok. 2 cm wolnej przestrzeni od każdego brzegu. Makowiec zwijamy w rulon razem z papierem do pieczenia. Czynności te powtarzamy także dla pozostałych 2 porcji ciasta.
Tak przygotowane ciasta wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 30 minut. Pamiętamy przy tym, żeby nie leżały zbyt blisko siebie. W tym czasie mieszamy cukier puder z gorącą wodą i mieszamy do uzyskania jednolitego, gładkiego lukru. Po upieczeniu wystarczy polać nim przygotowaną roladę makową.