Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Rolada makowa

Rolada makowa, screen z YouTube

Wyborny makowiec. Przepis na roladę makową wymaga dużej ilości składników i sporo czasu, ale wbrew pozorom jest on bardzo łatwy do zrealizowania. A smak gotowego dania wynagrodzi wszelkie utrudy.

Składniki na ciasto

  • Mąka pszenna (450 gramów)
  • Masło (150 gramów)
  • Mleko (150 mililitrów)
  • Żółtko jajka (6 sztuk)
  • Suche drożdże (21 gramów)
  • Cukier trzcinowy (5 łyżek)
  • Sól (0.5 łyżeczki)
  • Proszek do pieczenia (0.5 łyżeczki)
  • Laska wanilii (1 sztuka)

Składniki na farsz

  • Mielony mak (400 gramów)
  • Cukier trzcinowy (160 gramów)
  • Rodzynki (100 gramów)
  • Orzechy włoskie (50 gramów)
  • Miód (3 łyżki)
  • Cynamon (1 łyżeczka)
  • Kandyzowana skórka z pomarańczy (80 gramów)
  • Białko jajka (6 sztuk)

Składniki na lukier

  • Cukier puder (1 szklanka)
  • Gorąca woda (4 łyżki)

Przygotowanie

Mąkę przesypujemy do miski i wzbogacamy ją o wszystkie składniki na ciasto. Pamiętamy przy tym, że masło powinno być roztopione. Całość wyrabiamy do momentu uzyskania gładkiego ciasta, z którego ulepimy sporych rozmiarów kulę. Posypujemy ją mąką i odstawiamy na bok na ok. godzinę, żeby drożdże mogły spokojnie pracować.

W tym czasie gotujemy wodę i zalewamy nią mak. Zostawiamy w misce do ostudzenia. Kiedy woda ostygnie, odsączamy mak. Dodajemy do niego wszystkie składniki na farsz (poza białkami) i bardzo dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy ubite na sztywno biała i wszystko delikatnie mieszamy.

Przygotowane wcześniej ciasto dzielimy na 3 kule podobnych rozmiarów, a piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 oC. Kulę z ciasta wałkujemy na cienki placek, który układamy na papierze do pieczenia. Smarujemy go równomiernie porcją farszu. Pamiętamy, żeby zostawić ok. 2 cm wolnej przestrzeni od każdego brzegu. Makowiec zwijamy w rulon razem z papierem do pieczenia. Czynności te powtarzamy także dla pozostałych 2 porcji ciasta.

Tak przygotowane ciasta wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 30 minut. Pamiętamy przy tym, żeby nie leżały zbyt blisko siebie. W tym czasie mieszamy cukier puder z gorącą wodą i mieszamy do uzyskania jednolitego, gładkiego lukru. Po upieczeniu wystarczy polać nim przygotowaną roladę makową.

Powiązane posty