Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Owsianka z orzechami

miska z owsianką

Śniadanie przygotowane z wykorzystaniem naturalnych i pełnowartościowych składników to podstawa dobrze rozpoczętego dnia. Idealnie sprawdzi się prosta owsianka, którą przygotujesz błyskawicznie, z niedrogich składników. Daje zastrzyk energii na długi czas, co potwierdzają, chociażby wszyscy aktywni sportowcy. 

Składniki: 

  • płatki owsiane– najlepiej górskie (im mniej przetworzone, tym lepiej) 
  • w zależności od gustu, maślanka, kefir, jogurt naturalny lub mleko 
  • rodzynki lub żurawina
  • orzechy – najlepsze będą włoskie, ale mogą być także ziemne lub orzechy nerkowca 

Przygotowanie: 

Naturalnie musisz zagotować wodę. Do płatków owsianych wystarczy nieduża ilość wody – 300 ml. Następnie, gdy woda już się zagotuje, wsypujesz płatki. Zmniejsz ogień i podgrzewaj co chwilę, mieszając tak, aby nie przywarły do dna, ponieważ stopniowo będą mięknąć, a wody będzie ubywać. 

Płatki gotujemy mniej więcej kilka minut. Wyraźnie widać, gdy są już miękkie, a woda całkiem wyparowała. Po wyłączeniu gazu można je przykryć jeszcze przykrywką, aby bardziej nasiąkły. Potem przełóż płatki do miski i zalej mlekiem lub maślanką zgodnie ze swoimi preferencjami. Wystarczy dodać orzechy i rodzynki. Posiłek będzie smaczny, Ale także bardzo energetyczny i pożywny. 

Powiązane posty