Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Rolada z łososia

Rolada z łososia, screen z YouTube

Przekąska idealna na każdy dzień. Spora dawka witamin miesza się z rewelacyjnym smakiem doskonałej ryby. Prosto i przyjemnie. Wystarczy 30 minut pracy, a później odczekać kilka godzin na schłodzenie się dania.

Składniki

  • Plastry łososia wędzonego na zimno (300 g)
  • Puszysty serek (300 g)
  • Świeży ogórek (70 g)
  • Czerwona papryka (70 g)
  • Dojrzałe awokado (1/2 sztuki)
  • Siekany szczypiorek (2 łyżki)
  • Prażony sezam (2 łyżki)

Przygotowanie

Na desce rozkładamy folię spożywczą, a jej brzegi zaginamy pod deskę, żeby nam nie uciekała. Na powierzchni 28×28 cm rozsypujemy sezam i układamy na nim plastry łososia. Najlepiej, żeby zachodziły na siebie. Następnie rybę pokrywamy serkiem (zostawiamy ok. 1 cm wolnej przestrzeni przy każdej krawędzi kwadratu).

Teraz kroimy warzywa w podłużne paski. Układamy je złączone na środku kwadratu z łososia i serka, tak jakby była to pionowa linia przedzielająca danie. W następnym kroku zaczynamy zwijać naszą roladę, stopniowo odklejając łososia od folii. Sezam powinien zostać przyczepiony do ryby od zewnętrznej strony. Pamiętamy, żeby dokładnie usunąć folię i jej nie zaserwować razem z daniem! Folii staramy się też nie rozrywać i nie pognieść, bo za chwilę jeszcze się nam przyda.

Zwiniętą roladę z łososia obwijamy w zdjętą przed chwilę folię spożywczą. Naszym celem jest utrzymanie odpowiedniego kształtu potrawy, żeby się nie nie rozchodziła. Tak przygotowaną roladę przekładamy do lodówki na min. 6 godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie smaki dobrze się przegryzą, a przede wszystkim rolada będzie „stabilna” i łatwa do pokrojenia.

Powiązane posty