Przekąska idealna na każdy dzień. Spora dawka witamin miesza się z rewelacyjnym smakiem doskonałej ryby. Prosto i przyjemnie. Wystarczy 30 minut pracy, a później odczekać kilka godzin na schłodzenie się dania.
Składniki
- Plastry łososia wędzonego na zimno (300 g)
- Puszysty serek (300 g)
- Świeży ogórek (70 g)
- Czerwona papryka (70 g)
- Dojrzałe awokado (1/2 sztuki)
- Siekany szczypiorek (2 łyżki)
- Prażony sezam (2 łyżki)
Przygotowanie
Na desce rozkładamy folię spożywczą, a jej brzegi zaginamy pod deskę, żeby nam nie uciekała. Na powierzchni 28×28 cm rozsypujemy sezam i układamy na nim plastry łososia. Najlepiej, żeby zachodziły na siebie. Następnie rybę pokrywamy serkiem (zostawiamy ok. 1 cm wolnej przestrzeni przy każdej krawędzi kwadratu).
Teraz kroimy warzywa w podłużne paski. Układamy je złączone na środku kwadratu z łososia i serka, tak jakby była to pionowa linia przedzielająca danie. W następnym kroku zaczynamy zwijać naszą roladę, stopniowo odklejając łososia od folii. Sezam powinien zostać przyczepiony do ryby od zewnętrznej strony. Pamiętamy, żeby dokładnie usunąć folię i jej nie zaserwować razem z daniem! Folii staramy się też nie rozrywać i nie pognieść, bo za chwilę jeszcze się nam przyda.
Zwiniętą roladę z łososia obwijamy w zdjętą przed chwilę folię spożywczą. Naszym celem jest utrzymanie odpowiedniego kształtu potrawy, żeby się nie nie rozchodziła. Tak przygotowaną roladę przekładamy do lodówki na min. 6 godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie smaki dobrze się przegryzą, a przede wszystkim rolada będzie „stabilna” i łatwa do pokrojenia.