Ten przepis to idealna propozycja dla zabieganych. Szybki obiad nie musi być banalny, a dowodem na to są te roladki. To po prostu filety z piersi kurczaka z dodatkiem sera pleśniowego. To pełnowartościowy składnik obiadowy, a roladki najlepiej będą smakować z ryżem, kaszą lub ziemniakami.
Składniki:
- 1 jajko
- 4 filety z piersi kurczaka
- 8 łyżek bułki tartej
- 2 łyżki oleju
- pieprz czarny
- 100 g sera camembert
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- pół łyżeczki soli
- rozmaryn
- tymianek
Sposób przygotowania:
Filety musimy umyć i osuszyć. Mięso oczyszczamy także z błonek. Następnie zawijamy luźno w folię spożywczą i rozbijamy na cienkie płaty. Jedną ze stron oprószamy rozmarynem, tymiankiem, solą i pieprzem. Kawałek sera natomiast układamy na środku. Następnie całość zawijamy tak, aby powstała rolada. Pamiętajmy, aby dokładnie zawinąć brzegi do środka. Dzięki temu ser nie będzie wypływać.
Teraz w miseczce musimy roztrzepać jajko z papryką. Składniki przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie przygotowane wcześniej roladki obtaczamy w jajku i w tartej bułce. Patelnia już powinna czekać z rozgrzanym olejem. Roladki smażymy ze wszystkich stron do momentu, aż nabiorą złotobrązowego koloru. Danie serwujemy, dopóki jest gorące.