Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Roślinny tort marchewkowy 

Roślinny tort marchewkowy 

Ciasta marchewkowe są znane jak świat długi i szeroki. Nie zawsze jednak słyszymy o marchewkowych tortach. A prezentować będzie się on wspaniale. Dodatkowo jest pyszny i puszysty. Nie zabraknie tu orzechów włoskich i kremu kokosowego, dzięki czemu smakuje wspaniale no i zadowoli także wszystkich wegan. 

Składniki: 

CIASTO MARCHEWKOWE:

  • mąka orkiszowa – 2,25 szkl 
  • cukier – 1 szkl 
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka 
  • soda oczyszczona – 1 łyżeczka 
  • cynamon – 2 łyżeczki 
  • siemię lniane, mielone – 1 łyżka 
  • orzech włoski – 0,75 szkl 
  • sól – 1 szczypta 
  • marchew – 500 g 
  • oliwa z oliwek – 0,5 szkl 
  • mus mango-jabłko – 0,5 szkl 
  • sok pomarańczowy – 0,5 szkl 
  • sok z cytryny – 1 łyżka 

KREM:

  • krem kokosowy do ubijania – 800 ml 
  • syrop klonowy – 2 łyżki 

Sposób przygotowania: 

Do przygotowania tortu potrzebny będzie piekarnik, 2 tortownice, papier do pieczenia i robot kuchenny. 

Wcześniej powinniśmy przygotować marchew. Ścieramy ją na tarce o grubych oczkach. Natomiast krem kokosowy do ubijania musimy trzymać w lodówce. Dzięki temu będzie dobrze schłodzony, gdy już będziemy chcieli go użyć. 

Musimy posiekać orzechy. Suche składniki należy wymieszać w dużej misce właśnie razem z orzechami. Druga miska będzie potrzebna, aby połączyć ze sobą wszystkie mokre składniki. W kolejnym kroku łączymy ze sobą składniki suche i mokre. Następnie przekładamy do tortownic wyłożonych papierem do pieczenia. 

Ciasta będziemy piekli przez 30 minut w temperaturze 180°C. Gdy już będą gotowe, musimy je wystudzić, zanim będziemy nakładać krem. 

Wyjmujemy krem kokosowy z lodówki i umieszczamy w misce. Dodajemy syrop klonowy i ucieramy, aż powstanie puszysta masa. 

Jeżeli mamy już przygotowaną masę, możemy jej użyć do przekładania ciasta. Wykorzystujemy ją także do dekoracji na wierzchu.

Ciasto można podawać od razu lub schłodzone. Wystarczy jedna godzina w lodówce. 

Powiązane posty