Prosty przepis na różowe jajka wielkanocne będzie znakomitym pomysłem na przyozdobienie świątecznego stołu. A przy tym zapewni bogactwo smaków! Żaden z domowników nie będzie w stanie oprzeć się temu wyjątkowemu przysmakowi.
Składniki na zalewę
- Buraki gotowane (2 sztuki)
- Ocet (100 ml)
- Sok z buraka (300 ml)
- Czosnek (1 ząbek)
- Cukier trzcinowy (1 łyżeczka)
- Sól (2 łyżeczki)
Składniki na krem chrzanowy
- Chrzan (2 łyżki)
- Śmietana 18% (1 łyżka)
- Świeży koperek (1 łyżka)
- Pieprz (szczypta)
- Sól (szczypta)
Przygotowanie
Jajka gotujemy na twardo w lekko osolonej wodzie przez ok. 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy je i zalewamy zimną wodą w niewielkiej miseczce. Następnie przechodzimy do gotowanych buraków, które ścieramy do rondelka na drobnych oczkach tarki. Dolewamy tam również ocet, sok z buraków, a także dodajemy sól, cukier trzcinowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość podgrzewamy (ale nie doprowadzamy do wrzenia) i odstawiamy do przestudzenia.
Po kilkunastu minutach przekładamy obrane ze skorupek jajka do szerokiego słoika. Zalewamy je wystudzoną zalewą i wstawiamy do lodówki na min. 20 minut. Im dłużej będą w lodówce, tym intensywniejszy będą miały kolor.
Po upływie tego czasu wyjmujemy słoik z lodówki i wyjmujemy z niego jajka. Osuszamy je delikatnie ręcznikiem papierowym i przecinamy na pół (w poprzek). Żółtka przekładamy do osobnej miski i dodajemy do nich wszystkie składniki na krem chrzanowy. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym kremem chrzanowym faszerujemy wgłębienia w jajkach. Następnie składamy połówki jajek. Tak przygotowane jajka wielkanocne możemy przyozdobić dodatkowo gałązkami świeżego kopru.