Orientalny przepis na prostą i zdrową kolację. Przygotujesz ją szybko i ułatwisz sobie zdrowy sen.
Składniki
- Ryż długoziarnisty – 200 gramów
- Przyprawa do potraw chińskich – 1 opakowanie
- Marchew – 3 sztuki
- Papryczka chili – 1 sztuka
- Papryka czerwona – 1 sztuka
- Zielony groszek (świeży lub mrożony) – 150 gramów
- Cebula dymka – 1 sztuka
- Cytryna – 1 sztuka
- Sos sojowy – 1 łyżka
- Woda – 300 mililitrów
- Olej sezamowy – 1 łyżka
- Olej rzepakowy – 3 łyżki
Przygotowanie
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy i odstawiamy na bok. W tym czasie wszystkie warzywa obieramy i kroimy w cienkie plasterki, które przekładamy na rozgrzaną na patelni oliwę. Smażymy całość przez ok. 10 minut.
W osobnej misce łączymy przyprawę do potraw chińskich z wodą, sosem sojowym, olejem rzepakowym i olejem sezamowym. Dokładnie mieszamy.
Sos wlewamy na patelnię z warzywami. Dodajemy również zielony groszek i sok z cytryny. Tak przygotowane warzywa po chińsku podajemy z ugotowanym ryżem.