Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Sałatka z nowalijek z różowymi jajkami 

sałatka

Sałatki szczególnie wiosną chętniej jadamy, ponieważ przybywa świeżych zielonych warzyw. To samo zdrowie, bo nowalijki są bogate w witaminy i mikroelementy. Ale dlaczego nie spróbować jakiegoś innego przepisu? Sałatka z różowymi jajkami będzie nie tylko smaczna i sycąca, ale kolorystycznie prezentuje się na stole. 

Składniki: 

różowe jajka: 

  • 4 ugotowane na twardo jajka 
  • 500 ml soku z buraków 
  • 300 ml wody 
  • 200 ml octu jabłkowego 
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach 

sałatka: 

  • 100 g rukoli 
  • 100 g kiełków słonecznika 
  • 1/2 szklanki zielonego groszku 
  • 1 świeży zielony ogórek 
  • 1 pęczek posiekanego cienkiego szczypioru 

sos: 

  • 4 łyżki jogurtu greckiego 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich 
  • sól, pieprz 

Sposób przygotowania: 

Do średniej wielkości garnka z wodą dolewamy ocet, sok z buraków i ziarna czarnego pieprzu. Następnie gotujemy przez 40 minut. Potem gdy powstanie taka zalewa, wkładamy obrane jajka i zostawiamy na jedną godzinę. Następnie suszymy i kroimy na połówki. 

Potrzebna będzie teraz miseczka, do której przekładamy jogurt grecki, sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę i oliwa z oliwek. Solimy, pieprzymy i doprawiamy ziołami prowansalskimi. Mieszamy i odstawiamy. 

Kroimy ogórka, ale w cienkie i długie plastry – najlepiej obieraczką do ziemniaków. 

Bierzemy duży talerz. Kładziemy rukolę, szczypiorek, plastry ogórka i kiełki słonecznika. Na wierzch układamy połówki jajek i całość posypujemy zielonym groszkiem. 

Pozostaje dodać sos jogurtowy i można konsumować. 

Powiązane posty