Sałatki szczególnie wiosną chętniej jadamy, ponieważ przybywa świeżych zielonych warzyw. To samo zdrowie, bo nowalijki są bogate w witaminy i mikroelementy. Ale dlaczego nie spróbować jakiegoś innego przepisu? Sałatka z różowymi jajkami będzie nie tylko smaczna i sycąca, ale kolorystycznie prezentuje się na stole.
Składniki:
różowe jajka:
- 4 ugotowane na twardo jajka
- 500 ml soku z buraków
- 300 ml wody
- 200 ml octu jabłkowego
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach
sałatka:
- 100 g rukoli
- 100 g kiełków słonecznika
- 1/2 szklanki zielonego groszku
- 1 świeży zielony ogórek
- 1 pęczek posiekanego cienkiego szczypioru
sos:
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Do średniej wielkości garnka z wodą dolewamy ocet, sok z buraków i ziarna czarnego pieprzu. Następnie gotujemy przez 40 minut. Potem gdy powstanie taka zalewa, wkładamy obrane jajka i zostawiamy na jedną godzinę. Następnie suszymy i kroimy na połówki.
Potrzebna będzie teraz miseczka, do której przekładamy jogurt grecki, sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę i oliwa z oliwek. Solimy, pieprzymy i doprawiamy ziołami prowansalskimi. Mieszamy i odstawiamy.
Kroimy ogórka, ale w cienkie i długie plastry – najlepiej obieraczką do ziemniaków.
Bierzemy duży talerz. Kładziemy rukolę, szczypiorek, plastry ogórka i kiełki słonecznika. Na wierzch układamy połówki jajek i całość posypujemy zielonym groszkiem.
Pozostaje dodać sos jogurtowy i można konsumować.