Ciekawa wariacja amerykańskiego przepisu na hamburgera z sałatką. Dużo witamin i minerałów, a wszystko to podane w wyjątkowo apetycznej formie.
Składniki
- Bułka hamburgerowa (2 szt.)
- Cebula czerwona (1 szt.)
- Cebula prażona (15 g)
- Jogurt naturalny (2 łyżki)
- Ketchup (2 łyżki)
- Mięso mielone wołowe (400 g)
- Musztarda (1 łyżka)
- Ogórek konserwowy (3 szt.)
- Papryka czerwona (0,5 szt.)
- Papryka żółta (0,5 szt.)
- Pieprz czarny (1 szczypta)
- Sałata lodowa (0,5 główki)
- Ser żółty (100 g)
- Sól (1 szczypta)
Przygotowanie
Bułki hamburgerowe pieczemy przez ok. 7 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 oC. W tym czasie mięso podsmażamy na rozgrzanej patelni. Dopiero pod koniec doprawiamy je szczyptą soli i pieprzu. Następnie siekamy sałatę, cebulę kroimy w talarki, a paprykę i ogórki w kostkę. Z kolei ser ścieramy na małych oczkach tarki.
Teraz do miski dodajemy ketchup, musztardę i jogurt, które bardzo dokładnie mieszamy. Na koniec wybieramy miskę, w której podamy sałatkę hamburgerową. Na jej dno nakładamy sałatę, paprykę, podsmażone mięso, cebulę, paprykę, ogórki i żółty ser. Całość przykrywamy bułkami hamburgerowymi. Wierzch polewamy przygotowanym sosem i posypujemy prażoną cebulą.