Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Sałatka hamburgerowa

Sałatka hamburgerowa, screen z YouTube

Ciekawa wariacja amerykańskiego przepisu na hamburgera z sałatką. Dużo witamin i minerałów, a wszystko to podane w wyjątkowo apetycznej formie.

Składniki

  • Bułka hamburgerowa (2 szt.)
  • Cebula czerwona (1 szt.)
  • Cebula prażona (15 g)
  • Jogurt naturalny (2 łyżki)
  • Ketchup (2 łyżki)
  • Mięso mielone wołowe (400 g)
  • Musztarda (1 łyżka)
  • Ogórek konserwowy (3 szt.)
  • Papryka czerwona (0,5 szt.)
  • Papryka żółta (0,5 szt.)
  • Pieprz czarny (1 szczypta)
  • Sałata lodowa (0,5 główki)
  • Ser żółty (100 g)
  • Sól (1 szczypta)

Przygotowanie

Bułki hamburgerowe pieczemy przez ok. 7 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 oC. W tym czasie mięso podsmażamy na rozgrzanej patelni. Dopiero pod koniec doprawiamy je szczyptą soli i pieprzu. Następnie siekamy sałatę, cebulę kroimy w talarki, a paprykę i ogórki w kostkę. Z kolei ser ścieramy na małych oczkach tarki.

Teraz do miski dodajemy ketchup, musztardę i jogurt, które bardzo dokładnie mieszamy. Na koniec wybieramy miskę, w której podamy sałatkę hamburgerową. Na jej dno nakładamy sałatę, paprykę, podsmażone mięso, cebulę, paprykę, ogórki i żółty ser. Całość przykrywamy bułkami hamburgerowymi. Wierzch polewamy przygotowanym sosem i posypujemy prażoną cebulą.

Powiązane posty