Niektórzy o śledziu przypominają sobie tylko na święta. Tymczasem jest to jedna z najzdrowszych ryb. Każdy dietetyk powie, że śledzia możemy jeść pod różnymi postaciami codziennie. Żadne ilości nam nie zaszkodzą. Ciekawą propozycją jest śledź z marynowanym imbirem. Nie każdy znał ten przepis, a można się w nim naprawdę zakochać.
Składniki:
- 500 g odmoczonych i pokrojonych w paski śledzi
- 2 cebule (może być czerwona – ładniej wygląda) pokrojone w piórka
- sok z jednej cytryny
- 100 g marynowanego imbiru
- 2 liście laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
Składniki na zalewę:
- 250 ml oleju roślinnego
- 2 łyżki płynnego miodu
- 4 łyżki sosu sojowego
Sposób przygotowania:
Najpierw mieszamy ze sobą wszystkie składniki, które będą tworzyć zalewę. Należy to zrobić bardzo dokładnie, aby połączyły się wszystkie smaki.
W słoiku układamy naprzemiennie kolejne warstwy. Najpierw śledzie potem cebulę skropioną sokiem z cytryny, a następnie imbir. Postępujemy tak, aż wszystkie składniki się wyczerpią. Co jakiś czas dodajemy ziele angielskie i liść laurowy.
Następnie wnętrze słoika zalewamy przygotowaną zalewą.
Słoik odstawiamy na minimum jedną noc do lodówki. Potem możemy już się zajadać pysznymi śledziami.