Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Śledzie po węgiersku 

śledzie

To prawdziwa niespodzianka dla wszystkich miłośników śledzi. Tym razem będą przygotowane po węgiersku. Dzięki papryce, cebuli i przecierowi pomidorowemu, będzie to prawdziwy rarytas, po który z chęcią będą sięgać goście na każdym przyjęciu. 

Składniki: 

  • 5 płatów śledziowych w oleju 
  • 1 czerwona papryka 
  • 1 duża cebula 
  • 150 ml passata pomidorowa (przecier) 
  • sól i pieprz 
  • olej do smażenia 

Sposób przygotowania: 

Najpierw należy pokroić paprykę w paski. Cebulę natomiast kroimy w pół krążki. 

Teraz na patelni należy rozgrzać olej. Podsmażamy cebulę tak długo, aż się lekko zeszkli. Gdy tak się stanie, to wówczas dodajemy pokrojoną paprykę. Wtedy wszystko razem dusimy przez około 10 minut. Pamiętajmy, aby składniki często mieszać. 

Gdy minie 10 minut, dodajemy passatę pomidorową, czyli po prostu przecier pomidorowy. Teraz wszystko jeszcze przez chwilę gotujemy, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Składniki powinny się ostudzić. 

Teraz kroimy śledzie w paseczki i mieszamy razem z warzywami. Następnie należy je wstawić do lodówki. Powinny tam znajdować się przez kilka godzin, aby wszystkie smaki się przegryzły. 

Powiązane posty