Znakomita przystawka, która na dłużej zagości na Twoim stole. Prosta w przygotowaniu i urzekająca swoim wyjątkowym aromatem.
Składniki
- Filety śledziowe w oleju – 200 gramów
- Przyprawa z papryką wędzoną – 2 łyżki
- Szalotka – 3 sztuki
- Ogórek konserwowy – 3 sztuki
- Ketchup – 150 gramów
- Musztarda francuska – 3 łyżki
- Cukier – 0.5 łyżki
- Pieprz – 1 szczypta
Przygotowanie
Ze śledzi usuwamy nadmiar oleju, a następnie kroimy je w kawałki po ok. 2 cm. Z kolei ogórki i cebulę kroimy w drobną kostkę.
W osobnej misce mieszamy cukier, ketchup, musztardę, oliwę, szalotkę i pokrojone ogórki z cebulą. Doprawiamy pieprzem, dosypujemy przyprawę i wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną marynatą zalewamy śledzie. Całość odstawiamy do lodówki na ok. 12 godzin.