Śniadanie może być bardzo pożywne także wtedy, gdy nie będziemy używać składników mięsnych. Ten przepis to świetna propozycja dla tych, którzy nie jadają mięsa lub dla kogoś, kto szuka kulinarnej odmiany. Kanapki z wegańskim smalcem zrobionym z cieciorki to prawdziwy przysmak.
Składniki:
- chleb z ziarnami, kromki
- ciecierzyca z puszki
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 goździki
- 1 jabłko
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1 łyżka sosu sojowego
Sposób przygotowania:
Odcedzamy ciecierzycę, ale zalewę zachowujemy. Rozgniatamy ją na puree albo blendujemy. Goździki trzeba zmiażdżyć.
Czosnek cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Podobnie postępujemy z obranym jabłkiem.
Cebulę i czosnek podsmażamy na patelni z oliwą do smażenia. Jeżeli widzimy, że już zaczynają się rumienić, dodajemy przyprawy i smażymy jeszcze 1 minutę.
Następnie dodajemy puree z ciecierzycy i wszystko smażymy, aż składniki utworzą jednolitą masę. Możliwe, że smalec okaże się zbyt suchy. Wówczas dodajemy 2-3 łyżki zalewy z ciecierzycy.
Po zdjęciu ciecierzycy z ognia dodajemy jabłko, sos sojowy i syrop klonowy. Taką pastę jemy na zimno z chlebem, ale można wykorzystać także grzanki.