Walory smakowe i zdrowotne wątróbki są już chyba legendarne. W Polsce ogromną popularnością cieszą się wątróbki drobiowe, a całkiem niesłusznie pomijane są wieprzowe. A to przecież idealna propozycja, jeżeli zamiast schabowego chcemy zaproponować inny rodzaj mięsa na tradycyjnie przygotowany obiad. Wątróbka wieprzowa smażonej z ziołami i cebulą to idealny dodatek do ziemniaków. Może być też spożywana wedle uznania do pieczywa.
Składniki:
- 350 g wątroby wieprzowej
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki
- pieprz i sól
- majeranek
- jeden ząbek czosnku
- natka pietruszki
- zioła prowansalskie
- 5 łyżek oleju do smażenia
Sposób przygotowania:
Na początek posiekajmy cebulę w piórka. Następnie po dokładnym umyciu wątróbki osuszamy ją i kroimy na małe porcje. Teraz trzeba zetrzeć czosnek i każdy kawałek wątróbki obtoczyć w mące. Potem kawałki te kładziemy na rozgrzanym oleju na patelni.
Dodajemy cebulę i czosnek i tak wszystko razem smażymy mniej więcej 8 minut. Co jakiś czas trzeba przemieszać zawartość patelni.
Wątróbka dopiero na sam koniec powinna być doprawiona solą, pieprzem i ziołami. Najlepiej będzie smakować podana na ciepło zaraz po usmażeniu.