Wyborne spaghetti z boczkiem i masłem ziołowym. Szybki przepis na pyszny obiad.
Składniki
- bazylia świeża – 24 g
- boczek w plastrach – 100 g
- pieprz czarny – 1 szczypta
- makaron spaghetti – 500 g
- masło – 80 g
- rozmaryn świeży – 16 g
- sól – 1 szczypta
- parmezan tarty – 100 g
- tymianek świeży – 10 g
- szałwia świeża – 5 g
Przygotowanie
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pokrojony na małe kawałki boczek podsmażamy na suchej patelni. Na patelni z boczkiem rozpuszczamy masło, dodajemy na nie rozmaryn, tymianek i szałwię. Całość smażymy ok. 1 minuty. Po tym czasie dodajemy bazylię, sól i pieprz. Smażymy jeszcze ok. 30 sekund.
Odcedzony makaron przekładamy na patelnię. Mieszamy i przekładamy na talerze. Całość posypujemy parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.