Jedną ze smaczniejszych surówek wzbogacających główne dania obiadowe jest na pewno ta wykonana na bazie selera. Warzywo ma bardzo wyrazisty delikatnie ostry smak, który idealnie komponuje się ze słodyczą jabłka. Ciekawym akcentem smakowym są także płatki migdałów.
Składniki:
- 500 g selera korzeniowego
- 2 średniej wielkości jabłka
- 1 opakowanie sosu sałatkowego francuskiego
- 2 łyżki płatków migdałów
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Seler należy bardzo dokładnie umyć, szczególnie wtedy, jeżeli pochodzi z własnej działki. Następnie obieramy go i ścieramy na tarce z drobnymi oczkami.
Następnie seler mieszamy oliwą z oliwek, a także sosem sałatkowym z torebki.
Jabłka pozbawiamy skórki i ścieramy na grubej tarce. Od razu musimy wymieszać je z selerem, aby nie ściemniało.
Pozostaje już tylko dodać majonez i płatki migdałów. Na pewno będzie smakować wszystkim.