Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Piersi z kurczaka z grilla

Kurczak z grilla, screen z YouTube

Soczyste i rozpływające się w ustach mięso, którego nie może zabraknąć na żadnym grillu. Z tym prostym przepisem zachwycisz wszystkich biesiadników.

Składniki

  • Piersi kurczaka (4 sztuki)
  • Przyprawa do grilla Knorr (1 łyżeczka)
  • Sos do grilla (100 mililitrów)
  • Oliwa extra vergine (75 mililitrów)
  • Miód np. lipowy (4 łyżki)
  • Świeży rozmaryn posiekany (1 łyżka)
  • Ocet balsamiczny (4 łyżki)
  • Grubo zmielony czarny pieprz (1 łyżeczka)
  • Ząbki czosnku (3 sztuki)

Przygotowanie

Mięso kroimy na pół, a następnie płaty rozbijamy tłuczkiem do mięsa (oczywiście przez folię). W osobnej misce łączymy ze sobą miód, ocet balsamiczny, przyprawę do grilla, pieprz oraz posiekany czosnek i rozmaryn. W tak przygotowanej marynacie zanurzamy dokładnie mięso z kurczaka.

Mięso grillujemy przez ok. 5 minut z każdej strony na średnio rozgrzanym grillu. Podajemy z gotowym sosem do grilla lub ulubionym ketchupem.

Powiązane posty