Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Tortellini z grzybami

Tortellini posypane serem i wyłożone na talerz, screen z YouTube

Niewielkie pierożki z grzybowym farszem i wyjątkowo delikatnym kremowym sosem. Obiad, który rozpływa się w ustach i zachwyca niepowtarzalnym smakiem pysznych grzybów. Jak przygotować ten wyjątkowo prosty i niezawodny przepis?

Składniki

  • Tortellini (500 g)
  • Pieczarka (200 g)
  • Masło (50 g)
  • Tarta skórka cytryny (2 łyżki)
  • Ser tarty (2 łyżki)
  • Śmietana 30% (300 ml)
  • Czosnek (1 ząbek)
  • Gałka muszkatołowa mielona (szczypta)
  • Pieprz (szczypta)
  • Sól (szczypta)

Przygotowanie

Zaczynamy od rozpuszczenia masła w garnku. W tym czasie obieramy pieczarki i kroimy je w cienkie plasterki. Następnie dodajemy je do rozpuszczonego masła i smażymy przez ok. 2 minuty. W tym czasie zdążymy pokroić czosnek w plasterki. Dodajemy go do pieczarek razem ze skórką cytryny i śmietaną 30%. Garnek przykrywamy i sos dusimy przez ok. 3 minuty. Na koniec zdejmujemy pokrywkę, dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową, mieszamy i trzymamy na ogniu jeszcze przez 2 minuty.

W osobnym garnku doprowadzamy wodę do wrzenia. Tortellini gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Teraz odcedzamy kluski, przekładamy je do garnka z sosem, dokładnie mieszamy. Po dokładnym wymieszaniu danie jest gotowe. Teraz wystarczy przełożyć je na talerze i posypać tartym serem.

Powiązane posty