Czyli niezastąpione schabowe kieszonki z pieczarkami. Znakomite tradycyjne danie, choć ostatnio rzadko można je znaleźć w restauracjach. Na szczęście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować je w domu.
Składniki
- Schab środkowy (4 plastry)
- Przyprawa do kurczaka (1 opakowanie)
- Ketchup (2 łyżki)
- Pieczarki (400 gramów)
- Cebula (1 sztuka)
- Ząbek czosnku (1 sztuka)
- Bułka tarta (1 łyżka)
- Majeranek (1 łyżka)
- Olej roślinny (10 mililitrów)
- Pieprz czarny mielony (1 szczypta)
Przygotowanie
Mięso dokładnie oczyszczamy, a następnie we wszystkich plastrach schabu wycinamy szeroką kieszonkę. Następnie mieszamy przyprawę do kurczaka z oliwą i ketchupem. W tak przygotowanej marynacie zanurzamy mięso.
Teraz rozgrzewamy na patelni olej i lekko podsmażamy cebulę (pokrojoną w kostkę), pieczarki (pokrojone w plastry) i czosnek (posiekany). Po chwili dosypujemy bułkę tartą, pieprz i majeranek. Wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowany farsz przekładamy do kieszonek wyciętych w schabie. Następnie umieszczamy kotlety w torebkach do smażenia i szczelnie je zawijamy.
Mięso smażymy przez ok. 12 minut na średnim ogniu (po 6 minut z każdej strony). Tak przygotowane ułańskie juki najlepiej będą smakować z kaszą gryczaną lub jęczmienną.