Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Ułańskie juki

Ułańskie juki

Czyli niezastąpione schabowe kieszonki z pieczarkami. Znakomite tradycyjne danie, choć ostatnio rzadko można je znaleźć w restauracjach. Na szczęście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować je w domu.

Składniki

  • Schab środkowy (4 plastry)
  • Przyprawa do kurczaka (1 opakowanie)
  • Ketchup (2 łyżki)
  • Pieczarki (400 gramów)
  • Cebula (1 sztuka)
  • Ząbek czosnku (1 sztuka)
  • Bułka tarta (1 łyżka)
  • Majeranek (1 łyżka)
  • Olej roślinny (10 mililitrów)
  • Pieprz czarny mielony (1 szczypta)

Przygotowanie

Mięso dokładnie oczyszczamy, a następnie we wszystkich plastrach schabu wycinamy szeroką kieszonkę. Następnie mieszamy przyprawę do kurczaka z oliwą i ketchupem. W tak przygotowanej marynacie zanurzamy mięso.

Teraz rozgrzewamy na patelni olej i lekko podsmażamy cebulę (pokrojoną w kostkę), pieczarki (pokrojone w plastry) i czosnek (posiekany). Po chwili dosypujemy bułkę tartą, pieprz i majeranek. Wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowany farsz przekładamy do kieszonek wyciętych w schabie. Następnie umieszczamy kotlety w torebkach do smażenia i szczelnie je zawijamy.

Mięso smażymy przez ok. 12 minut na średnim ogniu (po 6 minut z każdej strony). Tak przygotowane ułańskie juki najlepiej będą smakować z kaszą gryczaną lub jęczmienną.

Powiązane posty