Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Wegański tort z malinami 

Wegański tort z malinami

Przepisy wegańskie jak najbardziej mogą przypaść do gustu wszystkim smakoszom, bez względu na “orientację kuchenną”. Jednym z przykładów jest wegański tort z malinami z kremem, ale nie będzie to byle jaki krem, ponieważ zrobiony jest na bazie kaszy jaglanej. Tort w roślinnym wydaniu to dla wielu osób prawdziwa nowość, a więc dlaczego nie spróbować? 

Składniki: 

Biszkopt: 

  • 595 g mąki pszennej 
  • ocet jabłkowy  
  • oliwa z oliwek  
  • 1 łyżka proszku do pieczenia  
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej  
  • sól morska  
  • 80 g syropu klonowego  
  • 220 g cukru kokosowego  
  • 310 ml napoju migdałowego  
  • 180 ml musu jabłkowego  
  • 3 łyżki soku z buraka 

Krem z kaszy jaglanej: 

  • 1 cytryna  
  • 190 g kaszy jaglanej  
  • 125 g malin  
  • 30 g wiórków kokosowych  
  • 5 łyżek ksylitolu  
  • 500 ml napoju migdałowego 

Dodatkowo: 

  • 1 łyżeczka cukru pudru 
  • 250 g malin 
  • świeża mięta 
  • oliwa z oliwek 

Sposób przygotowania: 

W pierwszej kolejności napój roślinny należy połączyć z octem jabłkowym. Składniki mieszamy w misce i odstawiamy na 5 minut. Powinien powstać roślinny kefir. 

Teraz cukier, mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiewamy do drugiej dużej miski. W niej mieszamy składniki. 

Następnie dodajemy do kefiru roślinnego oliwę z oliwek, mus jabłkowy, syrop klonowy, sok z buraka i barwnik spożywczy. Mieszamy dokładnie ze sobą składniki. W kolejnym kroku dodajemy składniki mokre do suchych i mieszamy do momentu, aż powstanie gładkie jednolite ciasto. 

Tak powstałe ciasto przelewamy do wysmarowanej oliwą albo masłem tortownicy. Będziemy piekli w 180°C przez około 45 minut. Po tym czasie wyjmujemy biszkopt i odstawiamy, aby ostygł. 

W kolejnym kroku surową kaszę musimy uprażyć przez chwilę w rondelku. Powinna się zarumienić i wydawać delikatnie orzechowy zapach. Następnie kaszę zalewamy roślinnym napojem i gotujemy. Gdy się zagotuje, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez około 20 minut pod przykryciem. 

Kaszę przekładamy do naczynia blendera, dodając skórkę z cytryny, wyciśnięty sok cytrynowy, wiórki kokosowe i ksylitol. Składniki miksujemy do momentu, aż powstanie jednolity gładki krem. Przekładamy go do miski i odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy maliny i mieszamy składniki do momentu połączenia. 

Biszkopt pokroimy na 3 blaty. Przekładamy je wystudzonym kremem. 

Na górę tortu wyłożymy grubszą warstwę kremu, po czym robimy wgłębienie dla malin. Brzegi kremu natomiast formujemy w wałek. Wypełniamy malinami wgłębienia, a następnie oprószamy cukrem pudrem. Tort pozostaje udekorować listkami świeżej mięty. 

Powiązane posty