Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Wege Ramen z grzybami Shiitake 

Wege Ramen z grzybami Shiitake

Dania kuchni orientalnej mogą wprowadzić do naszego jadłospisu nieco świeżego powietrza. Potrawy japońskie to także otwarcie się na obcą daleką kulturę. A smaki takie potrafią do tego stopnia zrobić na nas duże wrażenie, że świat kulinarny zaczniemy odkrywać na nowo. 

Składniki: 

  • 200 g Makaronu świeżego Ramen House of Asia 
  • 30 g Grzybów Shittake House of Asia 
  • 50 ml Sosu sojowego grzybowego House of Asia 
  • 4 arkusze Liści Nori alg morskich House of Asia 
  • 1 łyżka Białego Sezamu House of Asia 
  • 50 g świeżego imbiru 
  • 1,5 l bulionu warzywnego 
  • 100 g szpinaku 
  • 2 łyżki posiekanej dymki 
  • 2 jajka ugotowane wg przepisu 

Sposób przygotowania: 

Do garnka wlewamy bulion i gotujemy. Gdy już go doprowadzimy do wrzenia, dodajemy imbir pokrojony w cienkie paski, a także grzyby shittake. Następnie gotujemy na niedużym ogniu przez 20 minut. Gotujemy tak długo, aż grzyby staną się miękkie. Potem bulion doprawiamy sosem sojowym. 

Teraz makaron przekładamy do miski i zalewamy wrzątkiem na 3 minuty. Natomiast szpinak blanszujemy we wrzątku przez 1 minutę. 

Następnie do misek wkładamy makaron, przekrojony na pół, jajko, dymkę, grzyby shittake, a także pokruszone algi nori. 

Sypiemy parmezan i zalewamy gorącym bulionem. Danie można podawać. 

Powiązane posty