Dania kuchni orientalnej mogą wprowadzić do naszego jadłospisu nieco świeżego powietrza. Potrawy japońskie to także otwarcie się na obcą daleką kulturę. A smaki takie potrafią do tego stopnia zrobić na nas duże wrażenie, że świat kulinarny zaczniemy odkrywać na nowo.
Składniki:
- 200 g Makaronu świeżego Ramen House of Asia
- 30 g Grzybów Shittake House of Asia
- 50 ml Sosu sojowego grzybowego House of Asia
- 4 arkusze Liści Nori alg morskich House of Asia
- 1 łyżka Białego Sezamu House of Asia
- 50 g świeżego imbiru
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 100 g szpinaku
- 2 łyżki posiekanej dymki
- 2 jajka ugotowane wg przepisu
Sposób przygotowania:
Do garnka wlewamy bulion i gotujemy. Gdy już go doprowadzimy do wrzenia, dodajemy imbir pokrojony w cienkie paski, a także grzyby shittake. Następnie gotujemy na niedużym ogniu przez 20 minut. Gotujemy tak długo, aż grzyby staną się miękkie. Potem bulion doprawiamy sosem sojowym.
Teraz makaron przekładamy do miski i zalewamy wrzątkiem na 3 minuty. Natomiast szpinak blanszujemy we wrzątku przez 1 minutę.
Następnie do misek wkładamy makaron, przekrojony na pół, jajko, dymkę, grzyby shittake, a także pokruszone algi nori.
Sypiemy parmezan i zalewamy gorącym bulionem. Danie można podawać.