Zniewalająco pyszny obiad – po prostu rozpływa się w ustach. Jeśli chcesz wynieść swoje umiejętności kulinarne na wyższy poziom, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Składniki
- polędwica wołowa – 600 gramów
- przyprawa do kurczaka – 2 łyżki
- miód – 2 łyżki
- cebula czerwona – 1 sztuka
- małe kłącze imbiru – 1 sztuka
- orzechy nerkowca – 80 gramów
- sos sojowy jasny – 2 łyżki
- olej sezamowy – 1 łyżka
- sos ostrygowy – 1 łyżka
- kapusta pekińska – 1 sztuka
- kmin rzymski – 1 łyżeczka
- papryka czerwona słodka – 1 łyżeczka
- cynamon – 1 łyżeczka
- olej – 2 łyżki
- ząbki czosnku – 2 sztuki
Przygotowanie
Oczyszczoną z błon polędwicę wołową kroimy w kostkę o boku 2 cm. W osobnej misce mieszamy przyprawę do kurczaka z miodem i 0,5 szklanki wody. Teraz tę mieszankę łączymy z mięsem, a całość przekładamy do woreczka do pieczenia mięsa. Całość pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 oC.
W tym czasie podsmażamy na pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek. Dosypujemy olej sezamowy, orzechy i starty imbir. Po 3 minutach smażenia dodajemy również cynamon, kumin i paprykę. Teraz na patelnię przekładamy mięso wraz z sosem. Dolewamy sos sojowy i ostrygowy. Dokładnie mieszamy. Tak przy gotowane mięso podajemy do stołu z poszatkowaną kapustą pekińską.