Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Wołowina z sezamem i orzechami

Wołowina z sezamem i orzechami

Zniewalająco pyszny obiad – po prostu rozpływa się w ustach. Jeśli chcesz wynieść swoje umiejętności kulinarne na wyższy poziom, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

Składniki

  • polędwica wołowa – 600 gramów
  • przyprawa do kurczaka – 2 łyżki
  • miód – 2 łyżki
  • cebula czerwona – 1 sztuka
  • małe kłącze imbiru – 1 sztuka
  • orzechy nerkowca – 80 gramów
  • sos sojowy jasny – 2 łyżki
  • olej sezamowy – 1 łyżka
  • sos ostrygowy – 1 łyżka
  • kapusta pekińska – 1 sztuka
  • kmin rzymski – 1 łyżeczka
  • papryka czerwona słodka – 1 łyżeczka
  • cynamon – 1 łyżeczka
  • olej – 2 łyżki
  • ząbki czosnku – 2 sztuki

Przygotowanie

Oczyszczoną z błon polędwicę wołową kroimy w kostkę o boku 2 cm. W osobnej misce mieszamy przyprawę do kurczaka z miodem i 0,5 szklanki wody. Teraz tę mieszankę łączymy z mięsem, a całość przekładamy do woreczka do pieczenia mięsa. Całość pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 oC.

W tym czasie podsmażamy na pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek. Dosypujemy olej sezamowy, orzechy i starty imbir. Po 3 minutach smażenia dodajemy również cynamon, kumin i paprykę. Teraz na patelnię przekładamy mięso wraz z sosem. Dolewamy sos sojowy i ostrygowy. Dokładnie mieszamy. Tak przy gotowane mięso podajemy do stołu z poszatkowaną kapustą pekińską.

Powiązane posty