Czy istnieje ktoś, kto nie uwielbia tradycyjnych racuchów? Tym razem przedstawiamy przepis w nieco odmienionej formie. Gwarantujemy jednocześnie, że danie będzie wyborne i zachwyci każdego smakosza!
Składniki
- Jabłko (3 sztuki)
- Jajko (2 sztuki)
- Mąka pszenna (300 g)
- Sok z cytryny (1 łyżeczka)
- Soda oczyszczona (1 łyżeczka)
- Cukier (3 łyżki
- Maślanka (400 ml)
- Olej (5 łyżek)
- Sól (szczypta)
- Cukier puder (5 łyżek)
Przygotowanie
Na początek oddzielamy żółtka od białek. Następnie przechodzimy do jabłek, które obieramy ze skórek (usuwamy także gniazda nasienne). Przekładamy je do miski robota miksującego i rozdrabniamy. Rozdrobnione owoce przekładamy do osobnej miski i polewamy sokiem z cytryny.
Przemywamy misę do mieszania w mikserze, po czym dodajemy do niej mąkę wymieszaną z cukrem i sodą. Do mieszanki dodajemy również maślankę, żółtka i sól. Całość miksujemy przez kilka minut, po czym przekładamy do miski z jabłkami.
Teraz w dowolny sposób (mikserem lub ręcznie) ubijamy białka, które przekładamy do wcześniej przygotowanej masy. Całość delikatnie mieszamy łyżką.
W ostatnim kroku przychodzi pora na smażenie. Ciasto przekładamy w niewielkich porcjach na rozgrzany na patelni olej (wystarczą 2-3 minuty z obu stron). Racuchy przekładamy na talerz. Przed podaniem posypujemy je odrobiną cukru pudru.