Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Wyborne racuchy na maślance

Racuchy na talerzu w otoczeniu jabłek

Czy istnieje ktoś, kto nie uwielbia tradycyjnych racuchów? Tym razem przedstawiamy przepis w nieco odmienionej formie. Gwarantujemy jednocześnie, że danie będzie wyborne i zachwyci każdego smakosza!

Składniki

  • Jabłko (3 sztuki)
  • Jajko (2 sztuki)
  • Mąka pszenna (300 g)
  • Sok z cytryny (1 łyżeczka)
  • Soda oczyszczona (1 łyżeczka)
  • Cukier (3 łyżki
  • Maślanka (400 ml)
  • Olej (5 łyżek)
  • Sól (szczypta)
  • Cukier puder (5 łyżek)

Przygotowanie

Na początek oddzielamy żółtka od białek. Następnie przechodzimy do jabłek, które obieramy ze skórek (usuwamy także gniazda nasienne). Przekładamy je do miski robota miksującego i rozdrabniamy. Rozdrobnione owoce przekładamy do osobnej miski i polewamy sokiem z cytryny.

Przemywamy misę do mieszania w mikserze, po czym dodajemy do niej mąkę wymieszaną z cukrem i sodą. Do mieszanki dodajemy również maślankę, żółtka i sól. Całość miksujemy przez kilka minut, po czym przekładamy do miski z jabłkami.

Teraz w dowolny sposób (mikserem lub ręcznie) ubijamy białka, które przekładamy do wcześniej przygotowanej masy. Całość delikatnie mieszamy łyżką.

W ostatnim kroku przychodzi pora na smażenie. Ciasto przekładamy w niewielkich porcjach na rozgrzany na patelni olej (wystarczą 2-3 minuty z obu stron). Racuchy przekładamy na talerz. Przed podaniem posypujemy je odrobiną cukru pudru.

Powiązane posty