Gofry najczęściej spotyka się w wersji słodkiej. Szczególnie nad morzem, w górach czy w parkach zoologicznych. Znacznie lepsze jednak będą gofry wytrawne.
Składniki
- jogurt gęsty – 300 gramów
- mleko – 150 mililitrów
- jajka – 2 sztuki
- mąka orkiszowa – 250 gramów
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- majonez – 50 gramów
- sos do sałatek (czosnkowy) – 1 opakowanie
- pomidor pomarańczowy – 300 gramów
- żółta papryka – 1 sztuka
- rukola – 50 gramów
Przygotowanie
Z mąki, jogurtu, jajek, mleka i proszku do pieczenia wyrabiamy ciasto, które następnie odstawiamy na ok. 10 minut. W tym czasie kroimy paprykę w paski, a pomidory w kostkę. W rozgrzanej gofrownicy smażymy gofry, a następnie dzielimy je na trójkąty. Mieszamy majonez z sosem i jogurtem.
Gofry smarujemy przygotowanym przed chwilą sosem i przekładamy je papryką, pomidorami oraz rukolą. Dla wygody jedzenia, można przebić całość wykałaczką.