Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Wytrawne gofry

Wytrawne gofry

Gofry najczęściej spotyka się w wersji słodkiej. Szczególnie nad morzem, w górach czy w parkach zoologicznych. Znacznie lepsze jednak będą gofry wytrawne.

Składniki

  • jogurt gęsty – 300 gramów
  • mleko – 150 mililitrów
  • jajka – 2 sztuki
  • mąka orkiszowa – 250 gramów
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • majonez – 50 gramów
  • sos do sałatek (czosnkowy) – 1 opakowanie
  • pomidor pomarańczowy – 300 gramów
  • żółta papryka – 1 sztuka
  • rukola – 50 gramów

Przygotowanie

Z mąki, jogurtu, jajek, mleka i proszku do pieczenia wyrabiamy ciasto, które następnie odstawiamy na ok. 10 minut. W tym czasie kroimy paprykę w paski, a pomidory w kostkę. W rozgrzanej gofrownicy smażymy gofry, a następnie dzielimy je na trójkąty. Mieszamy majonez z sosem i jogurtem.

Gofry smarujemy przygotowanym przed chwilą sosem i przekładamy je papryką, pomidorami oraz rukolą. Dla wygody jedzenia, można przebić całość wykałaczką.

Powiązane posty