Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Zakręcone frytki z szarpaną wieprzowiną i sosem musztardowo-miodowym 

frytki z szarpaną wieprzowiną

O szarpanej wieprzowinie słyszymy coraz częściej, ponieważ smaki amerykańskie są coraz chętniej witane w naszym kraju. W tym przepisie znajdziemy właśnie tak przygotowane mięso, ale również wspaniałe zakręcone frytki. Poza tym, jak przystało na amerykańskie smaki, nie może zabraknąć sosu o wyraźnym smaku. Tu gwarantuje to połączenie miodu z musztardą. 

Składniki: 

  • 200 g kręconych frytek 
  • 300 g szarpanej wieprzowiny 
  • 1 awokado  
  • 1 czerwona cebula  
  • 3 łyżki cebuli prażonej  
  • 3 korniszony 
  • Sos musztardowo-miodowy: 
  • 3 łyżki musztardy  
  • 2 łyżki miodu  
  • 2 łyżki octu jabłkowego  
  • 4 łyżki oliwy z oliwek  
  • sól i pieprz 

Sposób przygotowania: 

Rozpoczniemy od przygotowania sosu. Potrzebna będzie nieduża miseczka, w której umieścimy musztardę, miód i ocet. Składniki bardzo dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy oliwę, wciąż mieszając do momentu, aż stanie się gładki. Składniki powinny się połączyć. Na koniec doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.

Do upieczenia frytek potrzebny będzie piekarnik lub beztłuszczowa frytkownica. Pieczemy je w temperaturze 200°C. Mięso przygotowujemy tak, jak wskazuje to instrukcja na opakowaniu. 

Cebulę kroimy drobno w kosteczkę. Korniszony pokroimy natomiast tarki. 

Na talerze wykładamy frytki a na nie szarpaną wieprzowinę. Składniki posypujemy awokado, cebulką, prażoną cebulą i korniszonami. Na sam koniec całość polewamy sosem miodowo musztardowym. 

Powiązane posty