Nawet jeżeli nie za bardzo interesujemy się zdrowym odżywianiem, to na pewno wiemy, że szparagi są zdrowe. Zupa z białych szparagów może być wyjątkowo smaczna. Wystarczy trzymać się poniższego przepisu kulinarnego, żeby osiągnąć rewelacyjne efekty.
Składniki:
- 500 g białych szparagów
- szczypta cukru
- bulion warzywny
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- olej roślinny
- 150 ml śmietanę 18%
- biały pieprz
- Szczypiorek
- gałka muszkatołowa
- 1 bagietka
Sposób przygotowania:
Obieramy ziemniaki i cebulę – kroimy je w kostkę. Szczypior siekamy.
Szparagi także trzeba obrać i odciąć zdrewniałe końce. Następnie gotujemy przez 5 minut w jednym litrze wody. Pod koniec gotowania dodajemy bulion, a już ostatecznie po ugotowaniu przecedzamy wszystkie składniki.
W osobnym garnku podsmażamy cebulę na rozgrzanym tłuszczu. Potem dodajemy ziemniaki i szparagi. Wcześniej jednak wszystko zalewamy przygotowanym wywarem. Zupę gotujemy przez około 30 minut do momentu, aż warzywa zmiękną.
Pozostaje tylko zmiksować zupę blenderem, a następnie przecedzić przez drobne sito. Doprawiamy jeszcze szczyptą cukru, gałką muszkatołową, pieprzem i zaprawiamy śmietaną.
Zupa idealnie będzie smakować posypana szczypiorem z kawałkiem bagietki.