Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Zupa z białych szparagów 

zupa

Nawet jeżeli nie za bardzo interesujemy się zdrowym odżywianiem, to na pewno wiemy, że szparagi są zdrowe. Zupa z białych szparagów może być wyjątkowo smaczna. Wystarczy trzymać się poniższego przepisu kulinarnego, żeby osiągnąć rewelacyjne efekty.

Składniki: 

  • 500 g białych szparagów 
  • szczypta cukru 
  • bulion warzywny 
  • 2 ziemniaki 
  • 1 cebula 
  • olej roślinny 
  • 150 ml śmietanę 18% 
  • biały pieprz 
  • Szczypiorek 
  • gałka muszkatołowa 
  • 1 bagietka 

Sposób przygotowania: 

Obieramy ziemniaki i cebulę – kroimy je w kostkę. Szczypior siekamy. 

Szparagi także trzeba obrać i odciąć zdrewniałe końce. Następnie gotujemy przez 5 minut w jednym litrze wody. Pod koniec gotowania dodajemy bulion, a już ostatecznie po ugotowaniu przecedzamy wszystkie składniki. 

W osobnym garnku podsmażamy cebulę na rozgrzanym tłuszczu. Potem dodajemy ziemniaki i szparagi. Wcześniej jednak wszystko zalewamy przygotowanym wywarem. Zupę gotujemy przez około 30 minut do momentu, aż warzywa zmiękną. 

Pozostaje tylko zmiksować zupę blenderem, a następnie przecedzić przez drobne sito. Doprawiamy jeszcze szczyptą cukru, gałką muszkatołową, pieprzem i zaprawiamy śmietaną. 

Zupa idealnie będzie smakować posypana szczypiorem z kawałkiem bagietki. 

Powiązane posty