Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Zupa dahl

Zupa dahl

Indyjska zupa w kolorze pomarańczowym. Spróbuj czegoś nowego i przygotuj przepis, który z pewnością przypadnie Ci do gustu. Zarówno z powodu samego przygotowania, jak i wyjątkowego aromatu.

Składniki

  • Czerwona soczewica (175 gramów)
  • Pomidory z puszki (3 opakowania)
  • Bulion warzywny w kostce(1 sztuka)
  • Cebula (1 sztuka)
  • Ząbek czosnku (2 sztuki)
  • Napój kokosowy (300 mililitrów)
  • Garam masala (1 łyżeczka)
  • Kurkuma (0.5 łyżeczki)
  • Kminek (1 łyżka)
  • Chilli mielone (0.25 łyżeczki)
  • Olej (2 łyżki)
  • Ćwiartka cytryny (1 sztuka)
  • Posiekana kolendra (2 łyżki)

Przygotowanie

Kostkę bulion warzywny gotujemy z 500 ml wody, a następnie odstawiamy na bok. W tym czasie siekamy czosnek i cebulę. W dużym garnku rozgrzewamy olej, na który nakładamy czosnek i cebulę. Dodajemy wszystkie przyprawy i przez chwilę dusimy pod przykryciem.

Do garnka dodajemy pokrojone pomidory z puszki, sok z połowy cytryny, soczewicę, bulion i mleko kokosowe. Całość gotujemy (bez przykrycia) przez ok. 25 minut. Tuż przed podaniem dekorujemy zupę kolendrą.

Powiązane posty