Indyjska zupa w kolorze pomarańczowym. Spróbuj czegoś nowego i przygotuj przepis, który z pewnością przypadnie Ci do gustu. Zarówno z powodu samego przygotowania, jak i wyjątkowego aromatu.
Składniki
- Czerwona soczewica (175 gramów)
- Pomidory z puszki (3 opakowania)
- Bulion warzywny w kostce(1 sztuka)
- Cebula (1 sztuka)
- Ząbek czosnku (2 sztuki)
- Napój kokosowy (300 mililitrów)
- Garam masala (1 łyżeczka)
- Kurkuma (0.5 łyżeczki)
- Kminek (1 łyżka)
- Chilli mielone (0.25 łyżeczki)
- Olej (2 łyżki)
- Ćwiartka cytryny (1 sztuka)
- Posiekana kolendra (2 łyżki)
Przygotowanie
Kostkę bulion warzywny gotujemy z 500 ml wody, a następnie odstawiamy na bok. W tym czasie siekamy czosnek i cebulę. W dużym garnku rozgrzewamy olej, na który nakładamy czosnek i cebulę. Dodajemy wszystkie przyprawy i przez chwilę dusimy pod przykryciem.
Do garnka dodajemy pokrojone pomidory z puszki, sok z połowy cytryny, soczewicę, bulion i mleko kokosowe. Całość gotujemy (bez przykrycia) przez ok. 25 minut. Tuż przed podaniem dekorujemy zupę kolendrą.