Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Zupa pieczarkowa z gnocchi

Zupa pieczarkowa z gnocchi

Zupa pieczarkowa nie bez powodu jest ulubioną zupą wielu Polaków. A podana z gnocchi i w nieco innej odsłonie, zyska jeszcze większą sympatię smakoszy.

Składniki

  • Bulion drobiowy – 2 l
  • Cebula – 1 szt.
  • Ząbek czosnku – 1 szt.
  • Gnocchi – 500 g
  • Masło – 1 łyżka
  • Mąka pszenna – 1 łyżka
  • Oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • Pieczarka – 400 g
  • Pieprz czarny – 1 szczypta
  • Sól – 1 szczypta
  • Oregano suszone – 1 łyżeczka
  • Szpinak Baby – 4 garście
  • Śmietana 18% – 200 ml

Przygotowanie

Pokrojoną w drobną kostkę cebulę szklimy na maśle z rozgrzaną oliwą (w wysokim garnku). Następnie dodajemy mąkę, a po chwili również pieczarki pokrojone w plasterki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Przez 5 minut całość smażymy i cały czas mieszamy, żeby składniki się nie przypaliły.

Tak podsmażone składniki zalewamy bulionem drobiowym. Dodajemy oregano i gotujemy wywar. Kiedy zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i dodajemy gnocchi. Po ok. 5 minutach dodajemy również szpinak i śmietanę. Gotujemy kolejne 5 minut, doprawiamy solą i pieprzem i gotowe. Teraz wystarczy przelać zupę pieczarkową do misek i podać do stołu.

Powiązane posty