Znakomity pomysł na szybki i zdrowy obiad. Zupa zachwyci każdego, a przy tym zapewni dużą porcję witamin.
Składniki
- Boczek wędzony – 150 g
- Brokuł – 2 główki
- Szpinak świeży – 300 g
- Groch łuskany – 100 g
- Bulion warzywny – 1 l
- Pieprz czarny – 3 szczypty
- Sól – 2 szczypty
- Ząbek czosnku – 2 szt.
- Cebula – 1 szt.
Przygotowanie
Groch gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie kroimy boczek w cienkie plasterki, które podsmażamy na suchej patelni. Kiedy stanie się chrupiący, przekładamy go na talerz. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
W tym czasie do gorącego bulionu wrzucamy brokuły. Gotujemy je do momentu, aż staną się miękkie. Dodajemy do nich szpinak, cebulę, czosnek i ugotowany groch. Wywar blendujemy do momentu uzyskania przyjemnej konsystencji kremu. Całość doprawiamy solą i pieprzem, a następnie mieszamy. Tak przygotowaną zupę krem z brokułów przelewamy do misek i dekorujemy boczkiem.