Zupa pieczarkowa to przepis, który każdy Polak powinien znać. To pyszny i zdrowy obiad, który zachwyci wszystkich gości.
Składniki:
- cebula – 1 sztuka
- masło – 2 łyżki
- oliwa – 1 łyżka
- włoszczyzna (marchewka, kawałek pora, pietruszka) – obrana
- ziemniaki – 400 g
- liść laurowy – 1 sztuka
- ziele angielskie – 2 sztuki
- rozmaryn (opcjonalnie) – 1 gałązka
- bulion – 1,5 litra
- filet kurczaka – 200 g
- pieczarki – 200 g
- serek topiony (śmietankowy) – 100 g
- natka pietruszki – 2 łyżki posiekanej
- śmietanka 18% lub 12% – 125 ml
- szczypiorek (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- W większym garnku na maśle i oliwie szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy opłukanego i pokrojonego w półplasterki pora i chwilę razem podsmażamy.
- Dodajemy obraną i startą na tarce marchewkę oraz pietruszkę. Mieszając co chwilę, smażymy przez około 5 minut.
- Dodajemy obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki oraz liść laurowy i ziele angielskie. Znów podsmażamy przez około 5 minut. Jeśli używamy rozmarynu, dodajemy listki z gałązki.
- Wlewamy gorący bulion i zagotowujemy. Filet kurczaka kroimy w kosteczkę i wrzucamy do gotującego się bulionu. Doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut.
- Dodajemy umyte i pokrojone w plasterki pieczarki i gotujemy przez około 5 minut. Następnie dodajemy rozdrobniony serek topiony i mieszamy, aż się rozpuści.
- Odstawiamy zupę z ognia, dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz śmietankę. Podajemy z pieczywem, można posypać szczypiorkiem.