Pikantna zupa pomidorowa z ziołową nutą. Zachwyć domowników oryginalnym przepisem na tradycyjną zupę pomidorową.
Składniki
- Napój kokosowy – 1 puszka
- Bulion warzywny w kostce – 1 sztuka
- Przyprawa Garam Masala – 0.5 łyżeczki
- Liść laurowy – 1 sztuka
- Kmin rzymski – 1 łyżeczka
- Kolendra mielona – 0.5 łyżki
- Woda – 400 mililitrów
- Pomidory w puszce – 2 słoiki
- Cebula – 1 sztuka
- Świeży imbir – 3 cm kawałek – 1 sztuka
- Ząbek czosnku – 2 sztuki
- Papryczka chilli – 2 sztuki
- Olej do smażenia – 3 łyżki
Przygotowanie
W dużym garnku podgrzewamy olej, na który dodajemy posiekaną cebulę i czosnek z dodatkiem startego na drobnych oczkach imbiru. W tym czasie siekamy 2 papryczki chili, które przekładamy do garnka razem ze wszystkimi przyprawami wykorzystywanymi w tym prostym przepisie. Całość smażymy 4 minuty, po czym wlewamy do garnka 2 puszki pomidorów.
Po krótkiej chwili dolewamy również napój kokosowy i 400 ml wody. Do garnka dodajemy kostkę bulionu warzywnego. Zupę pomidorową gotujemy przez ok. 20 minut. Po tym czasie blendujemy ją z wykorzystaniem ręcznego blendera. Gotową zupę możemy ozdobić świeżą natką kolendry.