Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Zupa pomidorowa po indyjsku

Zupa pomidorowa po indyjsku

Pikantna zupa pomidorowa z ziołową nutą. Zachwyć domowników oryginalnym przepisem na tradycyjną zupę pomidorową.

Składniki

  • Napój kokosowy – 1 puszka
  • Bulion warzywny w kostce – 1 sztuka
  • Przyprawa Garam Masala – 0.5 łyżeczki
  • Liść laurowy – 1 sztuka
  • Kmin rzymski – 1 łyżeczka
  • Kolendra mielona – 0.5 łyżki
  • Woda – 400 mililitrów
  • Pomidory w puszce – 2 słoiki
  • Cebula – 1 sztuka
  • Świeży imbir – 3 cm kawałek – 1 sztuka
  • Ząbek czosnku – 2 sztuki
  • Papryczka chilli – 2 sztuki
  • Olej do smażenia – 3 łyżki

Przygotowanie

W dużym garnku podgrzewamy olej, na który dodajemy posiekaną cebulę i czosnek z dodatkiem startego na drobnych oczkach imbiru. W tym czasie siekamy 2 papryczki chili, które przekładamy do garnka razem ze wszystkimi przyprawami wykorzystywanymi w tym prostym przepisie. Całość smażymy 4 minuty, po czym wlewamy do garnka 2 puszki pomidorów.

Po krótkiej chwili dolewamy również napój kokosowy i 400 ml wody. Do garnka dodajemy kostkę bulionu warzywnego. Zupę pomidorową gotujemy przez ok. 20 minut. Po tym czasie blendujemy ją z wykorzystaniem ręcznego blendera. Gotową zupę możemy ozdobić świeżą natką kolendry.

Powiązane posty