Jeżeli mamy ochotę na zupę, to tradycyjnie wyobrażamy sobie talerz z krupnikiem albo rosołem, czy też kapuśniak. A gdyby tak spróbować czegoś innego i przygotować zupę rybną? Najważniejsze, aby ryby wykorzystane do jej przygotowania były świeże.
Składniki:
- 1 kg świeżych ryb – razem z ogonami głowami
- 3 cebule
- bulion warzywny
- włoszczyzna
- 6 sztuk ziela angielskiego
- 6 ziaren pieprzu czarnego ziarnistego
- 1 łyżka tymianku suszonego
Sposób przygotowania:
Najpierw musimy ugotować wywar. Przygotowujemy go na bazie włoszczyzny, cebuli, kostki bulionowej i przypraw.
Gdy wywar będzie gorący, to wówczas wkładamy umyte oczyszczone i pokawałkowana ryby. Wrzucamy wszystko, a więc również rybie głowy. Te składniki gotujemy razem mniej więcej 30 minut. Można też ewentualnie doprawić zupę zgodnie z własnym gustem. Na koniec zupę przecedzamy.
Taką pachnącą jak się przekonamy zupę, podaje się z makaronem albo kluseczkami kładzionymi.