Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Zupa rybna 

zupa

Jeżeli mamy ochotę na zupę, to tradycyjnie wyobrażamy sobie talerz z krupnikiem albo rosołem, czy też kapuśniak. A gdyby tak spróbować czegoś innego i przygotować zupę rybną? Najważniejsze, aby ryby wykorzystane do jej przygotowania były świeże. 

Składniki: 

  • 1 kg świeżych ryb – razem z ogonami głowami 
  • 3 cebule 
  • bulion warzywny 
  • włoszczyzna  
  • 6 sztuk ziela angielskiego 
  • 6 ziaren pieprzu czarnego ziarnistego 
  • 1 łyżka tymianku suszonego 

Sposób przygotowania: 

Najpierw musimy ugotować wywar. Przygotowujemy go na bazie włoszczyzny, cebuli, kostki bulionowej i przypraw. 

Gdy wywar będzie gorący, to wówczas wkładamy umyte oczyszczone i pokawałkowana ryby. Wrzucamy wszystko, a więc również rybie głowy. Te składniki gotujemy razem mniej więcej 30 minut. Można też ewentualnie doprawić zupę zgodnie z własnym gustem. Na koniec zupę przecedzamy. 

Taką pachnącą jak się przekonamy zupę, podaje się z makaronem albo kluseczkami kładzionymi. 

Powiązane posty