Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Zupa z brokułami, szpinakiem i boczkiem

Zupa z brokułami, szpinakiem i boczkiem

Znakomity pomysł na szybki i zdrowy obiad. Zupa zachwyci każdego, a przy tym zapewni dużą porcję witamin.

Składniki

  • Boczek wędzony – 150 g
  • Brokuł – 2 główki
  • Szpinak świeży – 300 g
  • Groch łuskany – 100 g
  • Bulion warzywny – 1 l
  • Pieprz czarny – 3 szczypty
  • Sól – 2 szczypty
  • Ząbek czosnku – 2 szt.
  • Cebula – 1 szt.

Przygotowanie

Groch gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie kroimy boczek w cienkie plasterki, które podsmażamy na suchej patelni. Kiedy stanie się chrupiący, przekładamy go na talerz. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.

W tym czasie do gorącego bulionu wrzucamy brokuły. Gotujemy je do momentu, aż staną się miękkie. Dodajemy do nich szpinak, cebulę, czosnek i ugotowany groch. Wywar blendujemy do momentu uzyskania przyjemnej konsystencji kremu. Całość doprawiamy solą i pieprzem, a następnie mieszamy. Tak przygotowaną zupę krem z brokułów przelewamy do misek i dekorujemy boczkiem.

Powiązane posty