Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Zupa z czerwonej soczewicy

Czerwona zupa z soczewicy, screen z YouTube

Wegańskie danie, które można zrobić szybko i wygodnie. Zupa z soczewicy jest nie tylko pyszna, ale również zdrowa. Niesamowita głębia smaku i aromatyczny zapach skutecznie przyciągnie każdego do stołu.

Składniki

  • Soczewica czerwona (300 g)
  • Czosnek (2 ząbki)
  • Cebula (1 sztuka)
  • Papryczka chili czerwona (1 sztuka)
  • Ajwar (3 łyżki)
  • Oliwa z oliwek (2 łyżki)
  • Bulion warzywny (1 l)
  • Sól (szczypta)
  • Pieprz (szczypta)

Dodatkowo

  • Pół pęczka pietruszki
  • 5 łyżek oliwy z oliwek

Przygotowanie

Cebulę obieramy i przecinamy na pół, po czym przekładamy ją wraz z papryczką chili i czosnkiem do misy robota miksującego. Całość dokładnie rozdrabniamy, a następnie dodajemy również oliwę. Zawartość misy dokładnie mieszamy i przekładamy na rozgrzane na patelni 2 łyżki oliwy z oliwek.

Po delikatnym podsmażeniu składników przekładamy je do garnka i łączymy z soczewicą i bulionem. Całość gotujemy pod przykryciem przez ok. 15 minut. Po ok.12 minutach dodajemy do wywaru ajwar. Po zdjęciu garnka z ognia dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Wszystko mieszamy, przekładamy na talerze i ozdabiamy natką pietruszki oraz odrobiną oliwy z oliwek. Tak przygotowaną czerwoną zupę z soczewicy wystarczy już podać do stołu.

Powiązane posty