Wegańskie danie, które można zrobić szybko i wygodnie. Zupa z soczewicy jest nie tylko pyszna, ale również zdrowa. Niesamowita głębia smaku i aromatyczny zapach skutecznie przyciągnie każdego do stołu.
Składniki
- Soczewica czerwona (300 g)
- Czosnek (2 ząbki)
- Cebula (1 sztuka)
- Papryczka chili czerwona (1 sztuka)
- Ajwar (3 łyżki)
- Oliwa z oliwek (2 łyżki)
- Bulion warzywny (1 l)
- Sól (szczypta)
- Pieprz (szczypta)
Dodatkowo
- Pół pęczka pietruszki
- 5 łyżek oliwy z oliwek
Przygotowanie
Cebulę obieramy i przecinamy na pół, po czym przekładamy ją wraz z papryczką chili i czosnkiem do misy robota miksującego. Całość dokładnie rozdrabniamy, a następnie dodajemy również oliwę. Zawartość misy dokładnie mieszamy i przekładamy na rozgrzane na patelni 2 łyżki oliwy z oliwek.
Po delikatnym podsmażeniu składników przekładamy je do garnka i łączymy z soczewicą i bulionem. Całość gotujemy pod przykryciem przez ok. 15 minut. Po ok.12 minutach dodajemy do wywaru ajwar. Po zdjęciu garnka z ognia dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Wszystko mieszamy, przekładamy na talerze i ozdabiamy natką pietruszki oraz odrobiną oliwy z oliwek. Tak przygotowaną czerwoną zupę z soczewicy wystarczy już podać do stołu.