Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Domowe nachos na Sylwestra

nachos w misce, screen z YOuTube

Prosty przepis, dzięki któremu zrobimy pyszne domowe nachos – idealną przekąskę na imprezę sylwestrową. Jej przygotowanie jest wyjątkowo przyjemne, a efekt przewyższa gotowe produkty ze sklepowych półek.

Składniki

  • Mąka kukurydziana (200 g)
  • Mąka pszenna (100 g)
  • Sól (1 łyżeczka)
  • Olej (20 ml)
  • Papryka ostra mielona (szczypta)
  • Woda (50 ml)
  • Olej (2 l – do smażenia)

Przygotowanie

Do garnka wlewamy 2 litry oleju i rozgrzewamy go. W tym czasie do osobnej miski przesiewamy oba rodzaje mąki. Dodajemy do nich sól, olej i odrobinę ciepłej wody. Teraz wyrabiamy ciasto, dodając przy tym partiami wodę do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

Teraz na stolnicę oprószoną mąką przekładamy ciasto, dzielimy je na kilka części i dokładnie rozwałkowujemy. Ciasto nakłuwamy (najlepiej widelcem), żeby nie spuchło podczas smażenia na głębokim oleju. Teraz wycinamy z niego, z pomocą noża, charakterystyczne trójkąty – nachos.

Na koniec wrzucamy nachos do gorącego oleju. Wyciągamy je łyżką cedzakową w momencie, gdy przybiorą złocisty kolor. Układamy je na ręczniku papierowym, żeby usunąć nadmiar tłuszczu. Teraz pozostaje posypać je ostrą papryką, odłożyć do wystygnięcia, przygotować odpowiedni sos (dobrany wedle uznania) i częstować gości.

Powiązane posty