Prosty przepis, dzięki któremu zrobimy pyszne domowe nachos – idealną przekąskę na imprezę sylwestrową. Jej przygotowanie jest wyjątkowo przyjemne, a efekt przewyższa gotowe produkty ze sklepowych półek.
Składniki
- Mąka kukurydziana (200 g)
- Mąka pszenna (100 g)
- Sól (1 łyżeczka)
- Olej (20 ml)
- Papryka ostra mielona (szczypta)
- Woda (50 ml)
- Olej (2 l – do smażenia)
Przygotowanie
Do garnka wlewamy 2 litry oleju i rozgrzewamy go. W tym czasie do osobnej miski przesiewamy oba rodzaje mąki. Dodajemy do nich sól, olej i odrobinę ciepłej wody. Teraz wyrabiamy ciasto, dodając przy tym partiami wodę do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Teraz na stolnicę oprószoną mąką przekładamy ciasto, dzielimy je na kilka części i dokładnie rozwałkowujemy. Ciasto nakłuwamy (najlepiej widelcem), żeby nie spuchło podczas smażenia na głębokim oleju. Teraz wycinamy z niego, z pomocą noża, charakterystyczne trójkąty – nachos.
Na koniec wrzucamy nachos do gorącego oleju. Wyciągamy je łyżką cedzakową w momencie, gdy przybiorą złocisty kolor. Układamy je na ręczniku papierowym, żeby usunąć nadmiar tłuszczu. Teraz pozostaje posypać je ostrą papryką, odłożyć do wystygnięcia, przygotować odpowiedni sos (dobrany wedle uznania) i częstować gości.