Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Onigirazu

Sushi w postaci kanapek, screen z YouTube

Pyszna kanapka prosto z Japonii. Jest to znakomity wybór dla każdego, kto lubi sushi, ale chciałby zjeść je z większą łatwością. Onigirazu to nic innego jak wyborne sushi w postaci kanapki.

Składniki

  • Ryż do sushi (250 g)
  • Wędzone tofu (180 g)
  • Ocet ryżowy (50 ml)
  • Cukier (1 łyżeczka)
  • Sos sojowy (6 łyżeczek)
  • Awokado (1 sztuka)
  • Batat (2 sztuki)
  • Nori (6 sztuk)
  • Sól (szczypta)

Przygotowanie

Ryż do sushi gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie łączymy cukier, ocet ryżowy i sól. Całość dokładnie mieszamy. Niewielką część tak przygotowanej mieszanki przelewamy do ryżu, żeby stał się kleisty.

Następnie obieramy bataty, przecinamy je na pół i wkładamy do garnka z gotującą się wodą. Bataty gotujemy do momentu, aż staną się miękkie (ok. 20 minut). Po tym czasie odcedzamy je i odstawiamy, żeby odrobinę przestygły.

Teraz bataty i tofu kroimy w cienkie plastry. Awokado przecinamy na pół (pamiętamy o wyciągnięciu z niego pestki), wyciągamy miąższ i również kroimy w plastry.

Następnie przechodzimy do wodorostów nori, które rozkładamy na desce (najlepiej wykorzystać specjalny bambus do zwijania sushi). Na środek każdego płata nakładamy porcję ryżu w kształcie kotleta. Następnie układamy na ryżu plastry tofu, batatu i awokado. Teraz przechodzimy do sklejania nori. Najpierw łączymy krótsze boki, a następnie dłuższe. Gotowe kanapki przekrajamy na pół i podajemy do stołu.

Powiązane posty