Po soczewicę sięgamy coraz odważniej i bardzo dobrze, ponieważ jest bardzo odżywcza i zdrowa. Tym bardziej będzie syta, jeżeli podamy ją z makaronem. A z odpowiednimi przyprawami będzie smakować jeszcze lepiej.
Składniki:
- czerwona soczewica
- seler naciowy
- cebula i czosnek
- kwasek cytrynowy
- oliwa
- pomidory z puszki krojone
- chili pieprz cayenne
- makaron muszelki
- mozarella
- liść laurowy
- natka pietruszki
- pieprz czarny
Sposób przygotowania:
W lekko osolonej wodzie gotujemy soczewicę przez 15 minut. Powinna się gotować razem z jedną obraną cebulą, pokrojonym drobno selerem naciowym i liściem laurowym.
Drugą cebulę należy drobniutko posiekać i podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Następnie dodajemy do niej czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko razem smażymy mniej więcej 10 minut. Kolejny krok to dodanie pokrojonych pomidorów z puszki razem z zalewą. W następnym etapie wszystko smażymy około 10 minut.
Gdy już soczewica się ugotuje, należy ją odsączyć i dodać do pomidorów. Następnie wlewamy 3 szklanki wody. Doprawiamy całość pieprzem cayenne, czarnym pieprzem i solą.
Makaron natomiast ugotowany już w osolonej wodzie pozostaje odcedzić i dodać do zupy. Na sam koniec można dodać, akcentując smaki natkę pietruszki i trochę kwasku cytrynowego. Taką zupę podaje się z pokrojoną w kostkę mozarellą.