Smaki kuchni włoskiej nie mają sobie równych. Przynajmniej zdaniem wielu smakoszy. Niezależnie od tych opinii, panini cieszy się ogromną popularnością. I nie bez powodu!
Składniki
- Chleb typu panini (4 sztuki)
- Kostka bulionu warzywnego (1 sztuka)
- Szynka (4 plastry)
- Ser żółty (8 plastrów)
- Pomidory (2 sztuki)
- Suszone pomidory (100 gramów)
- Bazylia (1 pęczek)
- Oliwki czarne (1 opakowanie)
- Rukola (1 opakowanie)
- Oliwa (0.5 szklanki)
Przygotowanie
Do blendera wkładamy suszone pomidory, kostkę bulionu i bazylię, a całość zalewamy oliwą. Miksujemy do momentu uzyskania naprawdę gęstej masy. Następnie przecinamy chleb na równe części (wzdłuż). Obie połówki smarujemy przygotowaną przed chwilą pastą.
Teraz sięgamy po świeże pomidory, które myjemy i kroimy w plasterki. Dokładnie tak, jak do tradycyjnych kanapek. Z kolei oliwki kroimy w równe krążki. Teraz wystarczy, że na przygotowane panini ułożymy po 2 plastry sera żółtego, pokrojone pomidory i oliwki. Na koniec panini grillujemy. Możemy to zrobić w grillu elektrycznym, frytkownicy beztłuszczowej lub w piekarniku.
Jeszcze ciepłe panini podajemy z sałatką w oddzielnej misce. Żeby ją przygotować, wystarczy że wymieszamy rukolę z oliwą.