Krem z kukurydzy to idealna zupa, która będzie pożywna, rozgrzewająca, a jednocześnie tchnie wręcz optymizmem dzięki wspaniałej żółtawej barwie. Zupa nie jest trudna w przygotowaniu i nie wymaga dużo czasu. Wystarczy jedna godzina i już można napełniać talerze.
Składniki:
- 500 gram kukurydzy konserwowej
- 500 mililitrów śmietanki 30%
- 0,5 litra mleka 3,2%
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 60 g masła
- jedna łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonego białego pieprzu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól
Sposób przygotowania:
Siekamy cebulę i czosnek na drobne kawałki. Następnie wrzucamy warzywa do garnka z rozgrzanym olejem. Smażymy krótko na niedużym ogniu i następnie wrzucamy kukurydzę. Wszystko razem mieszamy i przyprawiamy imbirem. Teraz wlewamy część mleka i śmietankę. Jednocześnie przyprawiamy solą i białym pieprzem. Następnie gotujemy całość na wolnym ogniu.
Kolejny etap to z blendowanie zupę tak, aby powstał gładki krem. Dodajemy kurkumę i mieszamy w celu uzyskania jednolitej barwy. Gałkę muszkatołową ścieramy na drobnych oczkach. Następnie dodajemy masło i mieszamy tak długo, aż się rozpuści. W sytuacji, gdy zupa jest zbyt gęsta, dodajemy trochę mleka i śmietanki. Jeżeli natomiast krem jest zbyt rzadki, wrzucamy więcej kukurydzy i ponownie blendujemy.
Na wierzch można posypać posiekany szczypiorek. Będzie to idealny akcent smakowy, a także kolorystyczny.