Kartacze to przepis prawdziwie polski, choć jak się okazuje, niezbyt często sięgamy po tę smaczną potrawę. A podane na obiad rzeczywiście mogą nam solidnie wypełnić żołądki, zapewniając także wiele doznań smakowych.
Składniki:
- 1 kilogram startych ziemniaków
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- bulion wołowy
- 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 żółtka
- jedna duża cebula
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka majeranku
- szczypta czarnego pieprzu
Sposób przygotowania:
Gdy zetrzemy ziemniaki, odstawmy je na 15 minut. Nie zapomnijmy odcisnąć nadmiaru wody. Skrobię, która wytrąciła się w sokach z ziemniaka, zbieramy i dodajemy z powrotem do nich. Natomiast ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę i mielimy w maszynce. Zmielone i starte ziemniaki razem z żółtkami mieszamy w misce, aby powstało jednolite ciasto.
Cebulę należy pokroić w kostkę. Przygotowanie farszu rozpoczynamy od podsmażenia cebuli. Odkładamy ją na bok i najpierw dodajemy mięso, które smażymy przez 5 minut, co chwilę mieszając. Następnie dodajemy bulion wołowy i bułkę tartą, mieszając wszystko razem. Farsz doprawiamy solą i pieprzem.
Teraz wcześniej przygotowane ciasto dzielimy na mniejsze porcje. Na każdą z nich dajemy łyżkę farszu i zlepiamy razem, formując w ten sposób kartacze. Będą to podłużne kluski, które mają wielkość dłoni. Do wrzącej lekko osolonej wody z dodatkiem majeranku wrzucamy je na około 10 minut.
Gdy kartacze się ugotują można je już podawać. Na wierzch możemy posypać wcześniej zeszkloną cebulę, szczypiorek lub skwarki.