Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Kartacze 

kartacze na talerzu

Kartacze to przepis prawdziwie polski, choć jak się okazuje, niezbyt często sięgamy po tę smaczną potrawę. A podane na obiad rzeczywiście mogą nam solidnie wypełnić żołądki, zapewniając także wiele doznań smakowych.

Składniki: 

  • 1 kilogram startych ziemniaków 
  • 500 g ugotowanych ziemniaków 
  • bulion wołowy 
  • 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego 
  • 2 łyżki bułki tartej 
  • 2 żółtka 
  • jedna duża cebula 
  • 3 łyżki oleju 
  • 1 łyżka majeranku 
  • szczypta czarnego pieprzu 

Sposób przygotowania: 

Gdy zetrzemy ziemniaki, odstawmy je na 15 minut. Nie zapomnijmy odcisnąć nadmiaru wody. Skrobię, która wytrąciła się w sokach z ziemniaka, zbieramy i dodajemy z powrotem do nich. Natomiast ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę i mielimy w maszynce. Zmielone i starte ziemniaki razem z żółtkami mieszamy w misce, aby powstało jednolite ciasto. 

Cebulę należy pokroić w kostkę. Przygotowanie farszu rozpoczynamy od podsmażenia cebuli. Odkładamy ją na bok i najpierw dodajemy mięso, które smażymy przez 5 minut, co chwilę mieszając. Następnie dodajemy bulion wołowy i bułkę tartą, mieszając wszystko razem. Farsz doprawiamy solą i pieprzem. 

Teraz wcześniej przygotowane ciasto dzielimy na mniejsze porcje. Na każdą z nich dajemy łyżkę farszu i zlepiamy razem, formując w ten sposób kartacze. Będą to podłużne kluski, które mają wielkość dłoni. Do wrzącej lekko osolonej wody z dodatkiem majeranku wrzucamy je na około 10 minut. 

Gdy kartacze się ugotują można je już podawać. Na wierzch możemy posypać wcześniej zeszkloną cebulę, szczypiorek lub skwarki. 

Powiązane posty