Znakomita przekąska na każdą imprezę i okazję. Sprawdzi się na święta, Sylwestra, ale również urodziny czy imieniny. Przygotujesz ją w kilkanaście minut, a efekt zachwyci każdego smakosza.
Składniki
- Jajka (12 sztuk)
- Bulion warzywny w kostce (1 sztuka)
- Świeży szpinak (200 gramów)
- Starty ser żółty (3 łyżki)
- Papryka słodka (1 łyżeczka)
- Gałka muszkatołowa (0.5 łyżeczki)
- Masło (20 gramów)
- Kiełki (1 łyżka)
Przygotowanie
Na początek standardowo gotujemy jajka na twardo. Następnie je obieramy, przecinamy wzdłuż i usuwamy ze środka żółtka. Teraz oczyszczamy szpinak i podsmażamy go na maśle do momentu, aż zacznie się kurczyć. W tym momencie dodajemy kostkę bulionu warzywnego i dusimy ze szpinakiem pod przykryciem przez ok. 3 minuty.
Z patelni odlewamy wodę i odstawiamy szpinak na bok do lekkiego przestygnięcia. Następnie siekamy szpinak i żółtka. Mieszamy je z przyprawami i żółtym serem. Tak przygotowany farsz nakładamy do wydrążonych jajek. Całość ozdabiamy kiełkami.