Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Schab w stylu meksykańskim

Schab w stylu meksykańskim

Znakomite, soczyste mięso, które rozpływa się w ustach. Towarzyszy mu szczypta pikanterii, a z dodatkiem ryżu i sałatą, ten obiad robi naprawdę ogromne wrażenie.

Składniki

  • Schab (150 gramów)
  • Chili con carne przyprawa (1 opakowanie)
  • Żółta papryka (100 gramów)
  • Cukinia (50 gramów)
  • Kukurydza z puszki (1 łyżka)
  • Ząbek czosnku (1 sztuka)
  • Ryż np. basmati (200 gramów)
  • Olej (1 łyżka)
  • Woda (300 mililitrów)

Przygotowanie

Mięso kroimy na plasterki, a następnie podsmażamy na rozgrzanym na patelni oleju przez ok. 2 minuty z każdej strony. Kiedy już to zrobimy, cukinię i paprykę kroimy w paski, a ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Tak przygotowane składniki dosypujemy do mięsa na patelni (wraz z odsączoną kukurydzą). Całość dusimy pod przykryciem przez ok. 3-4 minuty.

W tym czasie rozrabiamy przyprawę chili con carne. Przelewamy ją na patelnię i dokładnie mieszamy. Schab gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut.

Powiązane posty