Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Śledzie po cygańsku

Śledzie po cygańsku

Znakomita przystawka, która na dłużej zagości na Twoim stole. Prosta w przygotowaniu i urzekająca swoim wyjątkowym aromatem.

Składniki

  • Filety śledziowe w oleju – 200 gramów
  • Przyprawa z papryką wędzoną – 2 łyżki
  • Szalotka – 3 sztuki
  • Ogórek konserwowy – 3 sztuki
  • Ketchup – 150 gramów
  • Musztarda francuska – 3 łyżki
  • Cukier – 0.5 łyżki
  • Pieprz – 1 szczypta

Przygotowanie

Ze śledzi usuwamy nadmiar oleju, a następnie kroimy je w kawałki po ok. 2 cm. Z kolei ogórki i cebulę kroimy w drobną kostkę.

W osobnej misce mieszamy cukier, ketchup, musztardę, oliwę, szalotkę i pokrojone ogórki z cebulą. Doprawiamy pieprzem, dosypujemy przyprawę i wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną marynatą zalewamy śledzie. Całość odstawiamy do lodówki na ok. 12 godzin.

Powiązane posty