Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Śledzie z rodzynkami i granatem

Śledzie z rodzynkami

Znakomity przepis, który sprawdzi się przy każdej okazji. Czy to rodzinne spotkanie, czy świąteczny obiad – śledzie z rodzynkami wszędzie znajdą swoje miejsce.

Składniki

  • Matjasy – 500 gramów
  • Majonez – 2 łyżki
  • Jogurt naturalny – 1 łyżka
  • Musztarda francuska – 1 łyżeczka
  • Rodzynki – 2 łyżki
  • Orzechy włoskie – 2 łyżki
  • Granat – 1 sztuka
  • Szalotka – 1 sztuka
  • Natka pietruszki – 0.5 pęczka

Przygotowanie

Śledzie dokładnie namaczamy, a po chwili wymieniamy wodę na świeżą. Rodzynki przez kilka minut nasączamy we wrzącej wodzie, po czym je odsączamy. Następnie odsączamy śledzie i kroimy je w paski. Siekamy natkę pietruszki, obieramy owoc granatu i kroimy w paski szalotkę. Z kolei orzechy prażymy na suchej patelni.

Teraz łączymy majonez z jogurtem, musztardą, rodzynkami, szalotką i pietruszką. Wszystkie składniki przekładamy do wspólnej miski i dokładnie mieszamy. Danie dekorujemy kawałkami granatu i częścią sprażonych orzechów. Śledzie najlepiej będą smakować po schłodzeniu ich w lodówce.

Powiązane posty